Justitiekelder wordt bioscoop

Hergebruik van de kelder in de achterbouw van het paleis van Justitie in Leeuwarden bleek duurzamer, dan volledige sloop. De voormalige justitiële arena maakt straks plaats voor een bioscoop van Pathé. Op 2 november 2017 werd de kelder opgeleverd voor de bouw.

De kelder aan de achterkant van het Paleis van Justitie in Leeuwarden

Beeld: Rob Acket

Achter het paleis van Justitie werd in de jaren 60 een vleugel voor het Openbaar Ministerie bijgebouwd. 2 jaar geleden kocht de gemeente Leeuwarden het van het Rijksvastgoedbedrijf om er een bioscoop in te laten bouwen. Het eerste plan was: volledige sloop en opnieuw bouwen. In overleg met de gemeente, het Rijksvastgoedbedrijf en Pathé is in het kader van hergebruik besloten om de constructie weer te gebruiken, de kelder intact te laten, maar wel te versterken.

Genoeg draagkracht

Het bouwdeel boven de kelder is gesloopt. De bestaande palen onder de kelder en de kelderwanden hebben voldoende kwaliteit en draagkracht voor een langere levensduur. Ook de keldervloer is behouden, als toekomstige bioscoopvloer. Deze is opgehoogd met beton om te voorkomen dat de kelder opdrijft door de grondwaterdruk.

Circulaire sloop

Tijdens de sloop is ook de loopbrug naar de vleugel verwijderd en een deel van het paleis van Justitie hersteld. Een deel van het materiaal dat gesloopt is, wordt (nog) hergebruikt in het paleis van Justitie en andere panden of voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld deuren, radiatoren, plafondtegels en metalen.