Verkoelend en innovatief kennisdak op Marineterrein Amsterdam

Het eerste slimme blauw-groene dak van de wereld is vrijdag 8 september geopend op het Marineterrein in Amsterdam. Het dak van gebouw 002 is omgevormd tot een groene oase met beplanting en water: SmartRoof 2.0. Het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Amsterdam herontwikkelen het historische marineterrein op Kattenburg, aan het Oosterdok in Amsterdam en bieden er ruimte voor innovaties.

Vergroot afbeelding
Dak van het gebouw 002 op het Marineterrein in Amsterdam

SmartRoof 2.0

SmartRoof 2.0 is aangelegd om de verdamping en daarmee het verkoelende effect van de combinatie blauw-groen op het dak 2 jaar lang wetenschappelijk te onderzoeken en te verbeteren. Er zijn tientallen verschillende inheemse planten ingezaaid en in de drainagelaag wordt regenwater opgevangen, opgeslagen en hergebruikt. Sensoren houden de waterhuishouding en beplanting nauwlettend in de gaten. Dat levert een schat aan informatie op.

Internationale samenwerking

Een internationale gemeenschap van vernieuwers, wetenschappers en ondernemers werken op het Marineterrein Amsterdam samen om oplossingen te bedenken en te testen voor wereldwijde, maatschappelijke uitdagingen zoals duurzaamheid.