Innoveren, werken, wonen en sporten op het Marineterrein

Het historische marineterrein op Kattenburg in Amsterdam wordt ontwikkeld tot een internationale werk- en kennisomgeving waar topinstellingen en internationaal georiënteerde bedrijven innovaties bedenken, maken, testen en toepassen. Op het terrein komen ook culturele en maatschappelijke voorzieningen, indoor en outdoor sportfaciliteiten en woningen.

Vergroot afbeelding Amsterdam, Marineterrein Kattenburg, luchtfoto
Beeld: ©marineterrein.nl, Siebe Swart
Luchtfoto van Marineterrein Kattenburg, Amsterdam

Unieke kans

Het college van B&W van Amsterdam stemde op 18 juli in met het ‘Principebesluit Marineterrein’. Eric van der Burg, wethouder Ruimtelijke Ordening: “Met het vertrek van bijna alle onderdelen van Defensie medio 2018 komt op het Marineterrein 13 hectare vrij. Het is een unieke locatie met veel water en groen. Het Rijk als huidige eigenaar, Gemeente Amsterdam en Stadsdeel Centrum hebben gezamenlijk gezocht naar een profiel dat de grootst mogelijke toegevoegde waarde heeft voor de omwonenden, stad, de regio en Nederland. We gaan het Marineterrein teruggeven aan de Amsterdammer.”

Fietsers en voetgangers

Het principebesluit gaat er vanuit dat de helft van het terrein onbebouwd is en de andere helft bebouwd. De openbare kades aan het Oosterdok, een intiem plein aan de binnenhaven, kleinere openbare ruimtes elders op het terrein en de groene Voorwerf zijn voor iedereen toegankelijk. Gekozen wordt voor fietsers en voetgangers op het terrein en geen auto’s. Een extra fiets- en voetgangersbrug naar Nemo zal de sfeer en de verbinding met de binnenstad versterken.

Informatie, reactie en vervolg

Het principebesluit is de start van een maatschappelijke informatie- en reactieronde.  De komende maanden wordt nader onderzoek gedaan naar welk type bedrijven en instellingen het best passen op het Marineterrein. Informatiebijeenkomsten zijn gepland van eind augustus tot eind september 2017. De uitkomsten worden verwerkt in zowel de Nota van Uitgangspunten (de gezamenlijke afspraken tussen Rijk en gemeente) als de vervolgnota in het kader van de ruimtelijke plan- en besluitvorming van de gemeente Amsterdam (de Projectnota). De Nota van Uitgangspunten wordt rond oktober 2017 verwacht. De gemeenteraad neemt, naar verwachting, in februari 2018 een besluit over de Projectnota. Daarna starten gesprekken met belangstellenden voor de huur van gebouwen die per 1 september 2018 vrijkomen na vertrek van Defensie.