Hembrugterrein krijgt nieuw kunstcentrum

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft op het Hembrugterrein een voormalige munitiefabriek verkocht aan investeringsmaatschappij Amerborgh. Het langgerekte gebouw van bijna 200 meter ligt met zijn volle lengte aan het Noordzeekanaal. Het komend jaar werkt Amerborgh een plan uit voor een experimenteel platform voor de kunsten, waar culturele manifestaties worden georganiseerd, waar kunst kan worden gemaakt en getoond, en waar ruimte is voor evenementen en andere culturele initiatieven.

Voormalige munitiefabriek op het Hembrugterrein. Het langgerekte gebouw van bijna 200 meter ligt met zijn volle lengte aan het Noordzeekanaal.

Impuls

Wethouder Straat van Zaanstad: "Ik ben erg blij met de intentie die Amerborgh uitspreekt. Niet alleen betekent dat een bijzondere bestemming voor een heel bijzonder pand; zo'n mooi cultureel initiatief is niet alleen een prachtige impuls voor het Hembrugterrein, maar ook voor heel Zaanstad en voor de link met Amsterdam. Ik zie daarin het bewijs dat we met de inzet op kwaliteit met de ontwikkeling van het terrein op de goede weg zijn.”

Te koop

Het Rijksvastgoedbedrijf zette onlangs het Hembrugterrein in Zaandam te koop. De koper kan het terrein ontwikkelen met woningbouw in bestaande monumenten en met nieuwbouw. Daarnaast is er volop ruimte voor bedrijven. HEMbrug is de afgelopen vijf jaar ontwikkeld tot een creatieve, bruisende hotspot in de metropoolregio Amsterdam. Het terrein is ruim 42 hectare groot. De bebouwing kan 180.000 vierkante meter vloeroppervlak beslaan. Voor woningen is maximaal tweederde van het oppervlakte gereserveerd, zodat er een interessante mix van werken en wonen blijft bestaan.