Initiatiefrijke avonturiers bouwen eigen stadsdeel

Zeven initiatiefnemers hebben op vrijdag 30 januari de eerste overeenkomsten getekend in de meest vooruitstrevende gebiedsontwikkeling van Nederland: Oosterwold. In Oosterwold mogen bewoners niet alleen zelf hun huis bouwen ze zijn ook verantwoordelijk voor het creëren van hun eigen voorzieningen zoals water, energie, riolering en infrastructuur.

Frode Bolhuis tekent zijn stuk grond in op de kaart, Oosterwold
Beeld: Feenstra fotografie
Frode Bolhuis tekent zijn stuk grond in op de kaart, Oosterwold

Kenmerkend voor de gebiedsontwikkeling is dat er vooraf geen blauwdruk wordt opgesteld: hoe het gebied uiteindelijk ingericht wordt, wordt overgelaten aan de talloze grote en kleine initiatieven van burgers, bedrijven en instellingen. Henk Mulder, wethouder Ruimte van Almere, en voorzitter van de stuurgroep Oosterwold sprak de toekomstige zelfbouwers toe: “Jullie zijn de eersten die deze volstrekt nieuwe manier van organische ontwikkeling gaan toepassen: een soort van doe-het-zelf-planologie. We weten dat Oosterwold een groen gebied zal blijven met een agrarische uitstraling, maar hoe het er precies uit gaat zien is geheel aan jullie. Ik heb er het volste vertrouwen in dat juist deze vrijheid een extra dimensie toevoegt aan het gebied Oosterwold.”

Pilotgebied Oosterwold

Oosterwold is door het Rijk aangewezen als pilot om met een bredere reikwijdte van het bestemmingsplan te experimenteren en loopt hiermee vooruit op de nieuwe Omgevingswet. Vooraf wordt niet meer de hele ontwikkeling op de tekentafel uitgedacht, zoals we in Nederland jarenlang gewend waren om te doen.In plaats daarvan wordt er met een beperkt aantal spelregels gewerkt, waarmee (groepen) particulieren en bedrijven zelf de gebiedsontwikkeling ter hand kunnen nemen. Door deze aanpak wordt veel ruimte geboden aan een gevarieerde, gefaseerde invulling door de diverse initiatiefnemers over een lange periode.

Oosterwold – een samenwerking van partijen

Het idee voor Oosterwold is geïnitieerd door de gemeenten Almere en Zeewolde en het Rijksvastgoedbedrijf in samenwerking met het waterschap Zuiderzeeland en de provincie Flevoland. Toekomstige bewoners en gebruikers ontwikkelen zelf het gebied van 4.300 hectare, ongeveer de grootte van de gemeente Zutphen, met extreem lage dichtheden van circa drie woningen per hectare. Daarmee is het karakter van Oosterwold bepaald: een groen stadslandschap. Op termijn zullen er in het hele gebied 15.000 woningen gebouwd worden. De ontwikkeling van Oosterwold maakt deel uit van het programma RRAAM waarin Rijk en regio samenwerken aan de groeiopgave voor wonen, de daarbij behorende bereikbaarheid en ecologie in de Noordelijke Randstad.