Tien jaar biedboek.nl: ‘Eigenlijk een soort webwinkel’

‘Biedboek.nl blijkt een gouden formule’, zegt Gilbert ten Brink van het Rijksvastgoedbedrijf. In tien jaar tijd is het digitale verkoopplatform uitgegroeid tot het adres van de publieke vastgoedsector: van provincies tot de kleinste gemeentes.

Vergroot afbeelding Gilbert ten Brink
Beeld: ©Kick Smeets/Rijksvastgoedbedrijf

Een website was niet per se het doel dat Ten Brink meteen voor ogen had. ‘Hoe kunnen we het openbare verkoopproces zo efficiënt mogelijk inrichten?’, was de vraag waarmee hij aan de slag ging. ‘Vroeger speelde alles zich veel meer op papier af. Ook stuurden we toen nog een usb-stick naar onze klanten.’ Samen met zijn collega’s heeft hij de openbare verkoop volledig gedigitaliseerd en dat leidde stap voor stap uiteindelijk tot biedboek.nl.
Biedboek.nl sluit naadloos aan op de kernwaarden van de afdeling Aankoop en Verkoop waar Ten Brink als projectmanager werkt. ‘We verkopen openbaar, marktconform en transparant. En dat is waarom ik biedboek.nl ook zo’n fijn instrument vind, want hiermee laten we zien dat we dit iedere keer zo doen.’

Webwinkel

‘We zijn destijds eigenlijk een soort webwinkel begonnen. We hebben toen ook echt gekeken naar bestaande webwinkels om te onderzoeken hoe zo’n bestelproces nu eigenlijk precies werkt.’ Ten Brink benadrukt dat biedboek.nl meer is dan alleen een etalage voor vastgoed. Zodra de openbare inschrijving begint, kun je een biedboek bestellen. ‘Een biedboek is een soort uitgebreide brochure. Maar vooral een juridisch naslagwerk. We hebben soms heel grote objecten te koop staan. In het biedboek staan alle condities over het object dat we verkopen maar ook hoe we het verkopen en de regels waaraan een koper is gebonden’, licht Ten Brink toe. Als je een biedboek hebt besteld, word je toegelaten tot een dataroom. Hier vind je alle informatie over het pand, eventuele kijkdagen en onderzoeken die zijn gedaan.

Vergroot afbeelding Screenshot biedboek.nl
Beeld: ©Rijksvastgoedbedrijf
Er is van alles te vinden op biedboek.nl: van een lapje grond tot een kasteel in Tsjechië.

Divers aanbod

Naast het RVB zijn er steeds meer overheidsdiensten die de waarde van het platform inzien zoals de Nationale Politie en Staatsbosbeheer. En ook universiteiten en gemeentes. Dat biedboek.nl tot zoiets groots zou uitgroeien, had Ten Brink nooit kunnen bedenken.

Het aanbod is divers: van complexe objecten zoals het voormalig Pieter Baan Centrum tot benzinestations, windturbines of een weilandje waar een paard kan grazen. Het platform vergemakkelijkt niet alleen het proces van een openbare inschrijving. Maar via biedboek.nl kunnen het RVB en andere aanbieders van vastgoed monitoren wie er belangstelling hebben. Dat is belangrijke informatie. Als er veel biedboeken zijn aangevraagd, weet je dat er veel belangstelling is. En je kunt zien welke grote spelers mogelijk mee zullen doen aan biedingen. Kortom, het aantal bestelde biedboeken geeft vaak al goede indicatie dat er een geschikte koper gevonden zal worden.

Waardesprong

Ten Brink streeft ernaar om verkopen standaard via biedboek.nl te publiceren. Er zijn volgens hem namelijk vaak veel meer marktpartijen geïnteresseerd in een bepaald object of recht dan van tevoren wordt ingeschat. ‘Hier kom je alleen achter als je openbaar en transparant de markt benadert. Op een gegeven moment verkochten we via biedboek.nl gemiddeld veertig procent boven de getaxeerde marktwaarde. Dat was een enorme waardesprong en een mooi resultaat.’