Het Rijksvastgoed Traineeship: springplank naar vaste baan?

Jong talent, daar is het Rijksvastgoedbedrijf naar op zoek! Zeker als de vastgoedwereld hen aanspreekt en ze met hun werk iets willen betekenen voor de maatschappij. ‘Trainees kunnen bij ons veel leren en ervaren. En met hun frisse blik verrijken ze onze organisatie.’

Vergroot afbeelding Traineeship in beeld
Beeld: RVB/ Hans Roggen

Na het succes van de eerste lichtingen van het Rijksvastgoed Traineeship – van de eerste 15 trainees kwamen er vorig jaar 13 in vaste dienst – is het nu tijd voor de derde tranche, die in september 2024 start. Vanaf 26 april kunnen (bijna) afgestudeerden met een wo-masters- of hbo-bachelorsdiploma op zak solliciteren. Loes Weber, adviseur arbeidsmarktcommunicatie bij het Rijksvastgoedbedrijf (RVB): ‘We zijn op zoek naar jong talent dat interesse heeft in de vastgoedwereld. En niet onbelangrijk, ze willen met hun werk iets betekenen voor de maatschappij. Het Rijksvastgoed Traineeship geeft hen de kans om twee jaar lang in verschillende functies te werken, het RVB van binnen en buiten goed te leren kennen én een opleidingsprogramma te volgen.’

Vergroot afbeelding Loes Weber
Beeld: RVB/ Arenda Oomen
Loes Weber

Van nieuwbouw tot verkoop

Bij het RVB, met de grootste vastgoedportefeuille van Nederland, gaan trainees op allerlei soorten plekken aan de slag. Ze kunnen werken aan bijzondere nieuwbouw-, verbouw- en renovatieprojecten, zoals kantoren van ministeries, gevangenissen, rechtbanken, musea en kazernes. ‘Rijksvastgoedtrainees doen ervaring op als projectmanager, technisch manager, contractmanager of omgevingsmanager. Ook kunnen ze hun rol pakken in gebiedsontwikkeling en verkoopprojecten wanneer ons vastgoed een nieuwe bestemming krijgt voor maatschappelijke doelen, zoals woningbouw en de energietransitie’, vertelt Weber.

Defensievastgoed moderniseren

Het beheer van de vele Rijksgebouwen en -terreinen is een belangrijke taak van het RVB. Tal van Rijksorganisaties zijn afhankelijk van ons vastgoed om hun doelen voor Nederland te realiseren. We kijken bijvoorbeeld hoe we gebouwen energiezuiniger kunnen maken. Weber: ‘Instappen in de enorme vastgoedopgave van Defensie, waarbij we de komende twintig jaar 375 locaties gaan moderniseren en verduurzamen, is daarom ook een optie voor de trainees. En ze kunnen binnen portefeuille- en programmamanagement werken aan het vergroten van circulariteit in projecten en kennisdeling binnen het RVB. Zo nemen collega’s hun ervaringen van het ene project weer mee naar de volgende klus.’

Vaste baan

Rijksvastgoedtrainees kunnen op de meest uiteenlopende vakgebieden hun traineeship invullen. Of ze nu kiezen voor functies met een meer technische achtergrond of gaan voor plekken op het gebied van projectmanagement, inkoop- en contractmanagement of advies en programma- en portefeuillemanagement. Weber: ‘Het staat vast dat Rijksvastgoedtrainees bij ons enorm veel gaan leren en ervaren! Daarnaast leert het RVB net zo goed van hen. Ze verrijken onze organisatie met hun frisse blik en actuele theoretische kennis. We zien ze dus graag komen, én blijven. Vandaar dat het Rijksvastgoed Traineeship garantie biedt op een vaste baan, bij wederzijdse tevredenheid.’

Meer informatie

De startdatum voor het Rijksvastgoed Traineeship 2024 is 2 september.
Solliciteren kan vanaf 26 april - 09.00 uur tot 17 mei 2024 - 12.00 uur. Mail voor vragen naar rvt@rijksoverheid.nl.