‘Als RVB-bouwkundige krijg je een sturende en controlerende rol’

In de ochtend in de rechtbank en ’s middags in de gevangenis. Een gewone dag voor bouwkundige Willeke de Kruijff (52). Zij is technisch manager bij Vastgoedbeheer, standplaats Arnhem. ‘De verscheidenheid aan panden en klanten maakt mijn werk zo leuk.’

Vergroot afbeelding
Beeld: RVB/Hans Roggen

Wat maakt jouw werk bijzonder?

‘Toen ik hier net werkte, vertelde ik thuis dat ik in de ochtend in de rechtbank was en in de middag in een gevangenis. Dan keken mijn gezinsleden me met grote ogen aan. Al die verschillende soorten panden en verschillende soort klanten maken het werk leuk. Ik werk in deze regio aan zoveel soorten gebouwen: gevangenissen, rechtbanken, kantoren van de Belastingdienst, panden van het Openbaar Ministerie en jeugddetentiecentra. Dat is zo verschillend. Ik doe veel projecten in gevangenissen om die veilig en leefbaar te houden. En elke keer als ik daar loop, voelt het weer bijzonder dat ik daar mijn werk mag doen.’

Waarom werk je bij het RVB?

‘Ik heb bouwkunde gestudeerd aan de HTS in Utrecht en heb daarna onder meer voor een architectenbureau en als zelfstandige gewerkt. In 2020 ben ik via een vacature op LinkedIn bij het RVB terechtgekomen. Zoals ik al zei, sprak de verscheidenheid van de portefeuille me erg aan. En mijn hart ligt bij het werken aan bestaand vastgoed. Mooi is ook dat het vaak monumenten zijn. Dat is soms best uitdagend. Je moet dan binnen de regels van de monumentenstatus toch als bouwkundige de juiste dingen verzinnen voor het renoveren, onderhouden en verduurzamen van een gebouw.

Ik ben in maart 2020 begonnen en twee weken later begon de coronacrisis. Het was wel even slikken om in je inwerkperiode thuis te moeten werken. Gelukkig hielp het team me heel goed en kon ik goed aarden en met al mijn vragen bij mijn collega’s terecht. Toen merkte ik dat bij het RVB iedereen je wil helpen als je ergens mee zit. Ik heb nooit voor een dichte deur gestaan.’

Wat is de uitdaging in jouw vak?

‘Sinds een jaar werken we in ‘dedicated teams’. Dat betekent dat we in vaste teams projecten oppakken. Met het team bekijken we een project en bepalen we wat er moet gebeuren en welke adviseurs we moeten aanhaken. Dat is een andere manier van werken dan we gewend waren.
In mijn team heb ik de rol van technisch manager en ben ik de rechterhand van de projectleider. Binnen datzelfde team sta ik ook aan de lat als bouwkundige. Maar het werk van de bouwkundige verandert ook. Waar je vroeger vaak alleen vooraf advies gaf over een project, blijf je nu ook meer betrokken bij de uitvoering. Onder andere om te kijken of er wordt gemaakt wat is geadviseerd en of het klopt. Als bouwkundige geef je bij ons dus niet meer sec bouwkundig advies, maar krijg je ook een controlerende en sturende rol. Ik vind dat een mooie ontwikkeling binnen ons vak omdat je zo langer gevoel en betrokkenheid houdt bij een project. En in die nieuwe rol wil ik als bouwkundige nog wel een paar jaar door.’

Op welke projecten ben je trots?

‘De renovatiewerkzaamheden op vliegbasis Deelen van onder meer de Junckerhalle (Duitse vliegtuighanger, red.). Dat is een mooi project waarvan de eerste fase eind dit jaar hopelijk wordt afgerond. Het is namelijk de laatste overgebleven Junckerhalle in Nederland en heeft de status van Rijksmonument.

We zijn bezig met het verduurzamen van Bronbeek, een verzorgingstehuis voor veteranen. Daar liepen we tegen zaken aan waarvan we wisten dat collega’s bij een andere directie van het RVB, Transacties & Projecten (afdeling Architectuur & Techniek) er ook mee te maken hebben gehad. Die hebben ons toen geholpen. Mooi om ook op die manier de verbinding binnen de organisatie te leggen om zo tot een goed resultaat te komen.’

Interesse in werken bij het RVB? Bekijk al onze vacatures op werkenvoornederland.nl.