Informatiecentrum Binnenhof Renovatie nieuwe toeristische trekpleister

Het Binnenhof is gesloten. Maar het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie brengt de geschiedenis en de toekomst van het complex dichterbij dan ooit. 

Vergroot afbeelding
Beeld: The Hague & Partners

Het Binnenhof is al eeuwenlang het centrum van de Nederlandse politiek. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) is eigenaar van het complex en opdrachtgever van de huidige grootschalige renovatie. De renovatie zorgt voor het behoud van 800 jaar cultureel erfgoed. Na de renovatie kunnen de gebruikers van het Binnenhof weer op een verantwoorde, duurzame en moderne manier werken.

Met de realisatie van het Informatiecentrum houdt het RVB het Binnenhof ook tijdens de renovatie levend. Het centrum combineert een duik in de 800-jarige geschiedenis van het complex met een blik op de toekomst. Kinderen en volwassenen kunnen in het Informatiecentrum met VR-brillen, een puzzel en een archeologie-game het Binnenhof op een interactieve manier ontdekken.

Ontwerpen

Op de bovenverdieping van het Informatiecentrum vindt de bezoeker onder andere de ontwerpen voor de nieuwe, ondergrondse publieksentree van de Tweede Kamer en de nieuwe stadsgracht aan het Buitenhof. Er is ook te zien welke expertises en ambachten nodig zijn om de 4.000 kamers, gangen, zolders en kelders van het Binnenhof te renoveren.

Het Informatiecentrum geeft bezoekers daarnaast de kans om voor het publiek onbekende voorwerpen te bewonderen. De meeste objecten uit de bijna honderd ‘stijlkamers’ van het Binnenhof zijn tijdens de renovatie veilig in depots opgeslagen. Een aantal van die objecten is nu ook -zorgvuldig van labels voorzien- in het Informatiecentrum terug te vinden. Je vindt er handgemaakte stoeltjes, een vergulde kroonluchter en microfoons en telefoons, ooit gebruikt door vooraanstaande politici.

Graven, gravinnen en stadhouders

Het Binnenhof was eeuwenlang het domein van graven, gravinnen, prinsen en stadhouders.  In de mysterieuze benedenruimte van het Informatiecentrum komt deze rijke geschiedenis van 800 jaar Binnenhof weer tot leven. Tussen de 17e-eeuwse gewelven van het pand aan de Plaats vind je verschillende historische objecten en archeologische opgravingen.

Het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie op Plaats 22 in Den Haag, op een steenworp afstand van de Hofvijver, is op woensdag t/m zaterdag geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur en op zondag van 12.00 tot 16 uur. Loop gerust even binnen, de entree is gratis. Voor meer informatie, bezoek de website van de Binnenhofrenovatie