‘De kans om bij te dragen aan behoud monumenten’

‘Ik ben een klein onderdeel van de geschiedenis van een gebouw, een passant. Maar ik draag wel mijn steentje bij aan het in stand houden van ons erfgoed’, zegt bouwkundige Haukit Yu (45). Hij is sinds 2018 adviseur monumenten bij het Rijksvastgoedbedrijf (RVB).

Vergroot afbeelding Haukit Yu adviseur monumenten
Beeld: ©Hans Roggen/ Rijksvastgoedbedrijf

Wat doe jij bij het RVB?

‘Ik ben adviseur monumenten bij Vastgoedbeheer, sectie Technisch Advies Monument & Kunst. Bij projecten die over monumenten gaan, geef ik bouwkundig advies. Voor mijn werk is materiaalkennis essentieel. Je moet goed weten wat voor interactie materialen hebben met elkaar. Onlangs ben ik naar Wales geweest om leien te beoordelen die daar uit de groeve komen. Ik adviseer en toets plannen en adviezen voor renovatie of onderhoud. Dat kunnen grote projecten zijn, zoals het groot onderhoud aan het Paleis op de Dam, maar ook een incidentele lekkage. Heel verschillend dus.’

Hoe ben je bij het RVB terechtgekomen?

‘Ik werkte voor een architectenbureau dat een opdracht deed voor het RVB: groot onderhoud aan een monumentaal pand van het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, red.) aan de Herengracht in Amsterdam. Hierdoor kwam ik meer te weten over de uitgebreide portefeuille van het RVB. Een van de RVB’ers met wie ik samenwerkte, ging bijna met pensioen en zo ben ik hier beland. De laatste maanden voor zijn pensioen heeft hij me goed ingewerkt, waardoor ik veel heb kunnen leren. Dat ik ook zijn contacten en netwerk leerde kennen, was waardevol.’

Aan wat voor projecten werk je?

Lachend: ‘Nog steeds aan het NIOD, maar nu aan de opdrachtgeverskant. Ook ben ik bezig bij het Trippenhuis in Amsterdam. Daar doen we onderzoek naar de zandsteen gevel om te kijken hoe we die het beste kunnen laten herstellen. Binnenkort beginnen we ook met een onderzoek naar het verduurzamen van het jachthuis Sint Hubertus. Een mooie en uitdagende klus aan een mooi gebouw. Bouwkundig kun je van alles verzinnen om het door Berlage ontworpen jachthuis te verduurzamen. Maar wat kun je - binnen de kaders die er zijn - doen om het monumentale karakter geen geweld aan te doen?’

Wat maakt jouw werk leuk?

‘Het is zo mooi dat ik al die bijzondere plekken mag bezoeken. Ik ben een klein onderdeel van de geschiedenis van een gebouw, een passant. Maar ik draag wel mijn steentje bij aan het in stand houden van ons gebouwd erfgoed, zodat ook volgende generaties ervan kunnen genieten. Als adviseur monumenten krijg ik de kans bij te dragen aan het behoud van oude gebouwen en monumenten voor toekomstige generaties. Daarnaast kijk ik ook hoe we zo goed mogelijk kunnen verduurzamen, want met monumenten willen we als RVB ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid pakken.’

Interesse in werken bij het RVB? Bekijk al onze vacatures op werkenvoornederland.nl.