Microfoons onmisbaar bij renovatie Paleis van Justitie

Een stilteregime tijdens bouwwerkzaamheden. Dat lijkt een onmogelijke opgave, maar bij de renovatie van het Paleis van Justitie in Den Bosch is het gelukt. ‘Dat spraakmakende zittingen met veel media-aandacht door konden gaan, is een knappe prestatie.’

Vergroot afbeelding Renovatie Paleis van Justitie Den Bosch
Beeld: ©Bas Keijzers/Rijksvastgoedbedrijf
RVB-projectmanager Albert Jan de Jong bekijkt een nieuwe werkkamer. Er is veel aandacht voor de akoestiek: muren en bureaus zijn uitgerust met dempend materiaal.

Een eis waar niet aan viel te tornen: de dagelijkse zittingen moesten doorgaan tijdens de renovatie van het Paleis van Justitie. En ze mochten op geen enkele wijze verstoord worden. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) stelde daarom strenge geluidseisen. Zó streng dat aannemers daar nauwelijks aan konden voldoen. Om het toch werkbaar te maken keek men tijdens dit project op een andere manier naar het begrip ‘geluidsoverlast’. Geen conclusies aan de hand van feitelijke decibeloverschrijdingen, maar op basis van ervaringen. Albert Jan de Jong, projectmanager bij het RVB, heeft in de voorbereidende fase verschillende metingen uitgevoerd. ‘Zelfs op het niveau van vallende schroeven. Je gaat er vanuit dat dit niet hoorbaar is, maar het tegendeel is waar. De constructie van het gebouw draagt geluid en daardoor kan je op de begane grond last hebben van bouwwerkzaamheden op de 6de verdieping.’

Stilteregime en hinderplan

Alle denkbare overlastsituaties zijn opgenomen in een hinderplan: van muurboringen tot aan simpele werkoveralls. Want ook een gewone bouwvakker die door de gangen wandelt, kan in een rechtbank vragen oproepen. Bij situaties waar geluidsoverlast een rol speelt, liet het RVB metingen uitvoeren. Simpelweg door in het gebouw microfoons neer te zetten. De Jong: ‘Dit levert een bijzonder beeld op met veel aandacht voor communicatie. Want hoe vertrouwelijk is een gesprek als je wordt afgeluisterd door een stelletje microfoons?’.

Op basis van het hinderplan is een werkmethode vastgesteld. Zo mochten bepaalde bouwwerkzaamheden alleen in de vroege ochtend plaatsvinden, tussen 7.00 en 9.00 uur. Dus twee uur lang flink slopen, boren en hakken om daarna geruisloos alle schroeven aan te draaien. Deze aanpak vraagt flexibiliteit van aannemers. Om aan het strenge stilteregime te voldoen, werd bijzonder materiaal ingezet. Zo was aan de buitenkant van het gebouw een stille bouwlift neergezet, zodat alle sloop- en bouwmaterialen in stilte konden worden aan- en afgevoerd. ‘Dat zelfs de spraakmakende zittingen met veel media-aandacht gewoon door konden gaan, is een knappe prestatie.’

Vergroot afbeelding Akoestische panelen in Paleis van Justitie Den Bosch
Beeld: ©Lucas van der Wee
Ook na oplevering blijft geluidsoverlast binnen de perken: in de boogplafonds zitten akoestische panelen.

Hulp van corona

Het aanpassingsvermogen van de gebruikers werd twee jaar lang flink op de proef gesteld. Veel mensen geven hun vertrouwde werkplek liever niet op. Vreemd genoeg hielp corona om dit proces soepel te laten verlopen. De werknemers raakten gewend aan thuiswerken, waardoor tijd- en plaatsonafhankelijk werken voor iedereen normaal werd. Eén groep werd naar een ander adres verhuisd, zodat andere groepen deze vrijgekomen ruimte steeds roulerend konden gebruiken.

Nu de renovatie is afgerond en het pand opgeleverd, nemen ook de Raad voor de Kinderbescherming, de Immigratie en Naturalisatiedienst Dienst en de Dienst Terugkeer en Vertrek hun intrek in het Paleis. Deze justitieorganisaties hebben veel verschillende eisen en wensen. Toch is het gelukt om het gebouw zo te ontwerpen dat het één geheel is. Dezelfde look & feel, maar met gebruik van wisselende steunkleuren. Zo heeft iedere organisatie haar eigen identiteit. En dankzij de verplaatsbare binnenwanden kan het pand meebewegen met veranderende behoeftes.