‘Door data gebruiken we vastgoed beter’

Eerst als coördinator Gebouwinformatie en nu als teammanager, beheert Jenny Ritskes met haar team de digitale informatie over de gebouwen en terreinen van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Ze krijgt veel energie van de innovatieve ontwikkelingen.

Vergroot afbeelding Jenny Ritskes (midden) in de animatie over gebouwinformatie bij het RVB
Jenny Ritskes (midden) in de animatie over gebouwinformatie bij het RVB

Bijgeleerd

‘Voordat ik hier kwam werken, wist ik niet eens dat deze functie bestond. Gaandeweg ontdekte ik dat veel collega’s eenzelfde achtergrond hebben als ik. Omdat vastgoedinformatie maar een klein onderdeel was van mijn studie, heb ik in de praktijk nog veel bijgeleerd. Daarvoor was ik vooral bezig met ontwerpen en het maken van analyses in stedelijke context.’

Beter inzicht

‘Het raakt me dat we in Nederland zoveel leegstand hebben. Heel veel bouwwerken raken in de vergetelheid. Bij het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) creëren we met de digitale vastgoedinformatie die we van alle panden en terreinen van het RVB verzamelen, een steeds beter inzicht. Zo kan je optimaler gebruik maken van het vastgoed en weet je ook eerder waar je bijvoorbeeld zonnepanelen kan plaatsen.’

Vergroot afbeelding Jenny Ritskes (PNG)
Jenny Ritskes

‘Het mooie aan vastgoedinformatie vind ik dat we een bijdrage leveren aan alle fases van het beheren en ontwerpen van het vastgoed. En omdat wij die verzamelen, komen wij in aanraking met al die onderdelen van een gebouw; erg interessant en leuk.’

Digitale vastgoedregistratie

‘Onlangs hebben we een pilot gedraaid met digitale vastgoedregistratie, de GIS+BIM pilot. Dat is een soort viewer waarbij ook externe partners de portefeuille kunnen bekijken en eigen informatie toe kunnen voegen. Zo heeft bijvoorbeeld de concern dienstverlener of aan een aannemer ook alle informatie die het nodig heeft over dat gebouw. Inmiddels wordt deze software verder ontwikkeld om breder uit te rollen.’

Uitdaging

‘Het RVB is erg in ontwikkeling. Ook is ons team onlangs samengegaan met een ander team in de sectie Beheren bouwwerkinformatie. Verschillende werkstromen en mensen, die één geheel moeten gaan vormen. Best een uitdaging. Daarom heb ik gesolliciteerd voor de functie als teammanager, en ben ik het ook geworden! Zo kan ik bijdragen aan een soepelere transitie, iets waar ik persoonlijk veel energie van krijg.’

Bekijk hoe Jenny Ritskes met haar team ervoor zorgt dat alle gebouwinformatie van het RVB optimaal beheerd wordt

Dit is onze collega Jenny. Al sinds haar studie Architectuur een echte fan van duurzaamheid en circulariteit. Zowel in privé als op werk. Want waarom zou je iets weggooien als het nog heel goed te gebruiken is? Jenny is Coördinator Gebouwinformatie bij de afdeling Vastgoed Informatiemanagement. Met haar team zorgt ze ervoor dat alle gebouwinformatie van het Rijksvastgoedbedrijf optimaal beheerd wordt. Dat doen ze bijvoorbeeld voor onze object- en assetmanagers, maar ook voor de taxateurs wanneer we een gebouw in de verkoop doen. De gebouwinformatie loopt uiteen van vloeroppervlaktes en bouwlagen tot brandmeld- en klimaatinstallaties. Jenny’s team uniformeert al die informatie en zet het in de databases, zodat er exacte digitale versies ontstaan van al ons unieke vastgoed. Door onze maatschappelijke opgaven rondom duurzaamheid, de energietransitie en woningbouw – gecombineerd met de digitaliseringsontwikkelingen – is het werk in Jenny’s team enorm in beweging. Zo zijn ze nu flink in de weer met het Bouwwerk Objecten Beheersysteem -BOB-, waarin de bouwwerken via CAD-software worden vastgelegd. BOB is een onderdeel van de Centrale Vastgoed Registratie en dat is gekoppeld aan het Onderhoudsmanagementsysteem; hét systeem, waarop de processen samen komen. Jenny zorgt ervoor dat al die systemen en data aan elkaar gekoppeld kunnen worden, zodat we nog nauwkeuriger en efficiënter kunnen werken. Zo kunnen we precies zien op welke rijksgebouwen we zonnepanelen kunnen aanbrengen. En we kunnen 24/7 de actuele gebouwinformatie delen met onderhoudsbedrijven. Kortom; we maken ons vastgoed op een slimme digitale manier voor iedereen een stuk overzichtelijker en toegankelijker!