Bronbeek: "Veteranen moeten niet te lang in de herrie zitten"

Als RVB-trainee kun je overal terecht komen. Daan Geels werkte aan de brandveiligheid van Bronbeek in Arnhem. Het paleis is een museum en een verzorgingstehuis voor veteranen. ‘Ik wilde niet dat de veteranen te lang in de herrie zaten.’

Vergroot afbeelding Geels fietst het terrein af terwijl een veteraan in een scootmobiel tegemoet rijdt
Beeld: RVB/Rob Gieling

Wie Bronbeek betreedt, krijgt een ontspannen en aangename gevoel. Het lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. In 1859 schonk koning Willem III het landgoed met paleis aan de Nederlandse staat met één eis: het moest een tehuis worden voor militairen. Bijna twee eeuwen later wonen er 45 veteranen op het landgoed. De oudste veteraan is 100 jaar oud. Met vandaag Veteranendag staan we stil bij ons bijzondere monument. 

Daan Geels is sinds begin dit jaar trainee bij het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en bezoekt het monumentale paleis wekelijks. In het eerste kwartaal van het traineeship houdt Geels zich daar bezig met een landelijk project over brandveiligheid. ‘Ik vind brandveiligheid een heel bijzonder onderwerp, vooral met dit soort oude gebouwen. Niet alle gegevens over het gebouw staan netjes geregistreerd waardoor we het gebouw niet volledig kennen. Daarom was ik onder andere verantwoordelijk voor het inschakelen van onafhankelijke tweede meningen om te peilen hoe we ervoor staan. Het project loopt al jaren en bevindt zich op Bronbeek in de afrondende fase. We hebben de brandscheidingen opgewaardeerd tot het vereiste niveau, deuren van de bewoners zijn aangepakt met rookscheidingen en de vrijloopdrangers zijn klaar’, legt Geels uit.

De eerste keer dat Geels op Bronbeek aankwam vond hij het best spannend. ‘Het paleis is niet vrij toegankelijk dus ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten’, vertelt Geels. ‘Het is een hele statige plek met veteranen die hier zoveel mogelijk zelfstandig leven. Ik ben me ervan bewust geworden dat bijzondere objecten vragen om maatwerk. Bij Bronbeek wilde ik niet dat de veteranen te lang in de herrie zaten door de werkzaamheden.’

Volg Daan Geels terwijl hij landgoed Bronbeek bezoekt. Klik op de pijlen >> in de foto’s op de bullets eronder en mis geen moment.

 • Daan Geels komt het terrein van landgoed Bronbeek op gefietst
  Beeld: RVB/Rob Gieling

  Vanaf het kantoor in Arnhem fietst Daan Geels naar Bronbeek. De opvallende noten van een mondharmonica verwelkomen hem op het verzorgingstehuis. Het is een van de veteranen die in de ochtendzon zijn muzikale talent laat klinken. Geels is vandaag op deze bijzondere locatie voor een vergadering over de brandscheidingen waar de afgelopen tijd aan gewerkt is. Eenmaal in het pand is Geels meteen afgeleid door oude objecten die verwijzen naar het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger.

 • Beeld: RVB/Rob Gieling

  Tijd voor de vergadering met als belangrijkste agendapunt: brandscheidingen die een uitbreiding van een mogelijke brand voorkomen. Daarvoor zet het RVB aannemende partijen in die verantwoordelijk zijn voor elektrotechniek, brand- en inbraakbeveiliging en brandpreventie. Om alle neuzen dezelfde richting op te krijgen, is de bouwvergadering een regelmatig terugkerend onderdeel. Johan Kuipers opent de vergadering: ‘Iedereen kent het motto: we werken veilig of we werken niet. Er is geen behoefte aan ongelukken. We hebben veel te maken met theorie, maar die werpt zijn vruchten af in de praktijk.’

 • Beeld: RVB/Rob Gieling

  Kuipers is projectleider van verschillende Bronbeekprojecten. Ook begeleidt hij Geels in het eerste kwartaal van zijn traineeship. ‘Ik loop tijdens diverse projecten met hem mee. Kuipers laat mij heel erg los, wat ik ontzettend fijn vind. In het begin is het wel even wennen om zelf het initiatief te nemen, maar ik kan altijd terugvallen op Johan als ik vragen heb. Ik leer heel veel en wat mij voornamelijk bijblijft, is Johans advies om bij je eigen expertise te blijven. Als je iets niet snapt, moet je het overlaten aan een expert. Je mag adviezen aannemen, maar vergeet nooit om door te vragen en kritisch te blijven. Daarbij is het handig om goede dossierkennis te hebben.’

 • Beeld: RVB/Rob Gieling

  Brandveiligheid is precisiewerk. Zo is bij deze brandscheiding de kier tussen vloer en deur te groot. De aannemer komt de vloer een paar centimeter ophogen. En er zijn extra sprinklers geplaatst. Op die manier kan het aantal het aantal brandscheidingen teruggebracht worden. Hierdoor is het monitoren van de kwaliteitsstatus eenvoudiger. Om de vluchtwegen toegankelijk te houden tijdens het project heeft het team veel contact met de bewoners van Bronbeek. En het projectteam houdt rekening met de verminderde mobiliteit van de bewoners. Geels: ‘De sfeer is altijd gemoedelijk en dat is prettig samenwerken. Het gebouw wordt 24/7 gebruikt. Goed overleg en veel afstemming staan voorop.’

 • Beeld: RVB/Rob Gieling

  Geels werkt nauw samen met de klant, het Ministerie van Defensie. Hoofd Bedrijfsvoering Veteranenzaken en Herdenkingen Peter Kool is dagelijks te vinden in het voormalige paleis. ‘In het tehuis wonen alleenstaande veteranen die een bijdrage hebben geleverd aan een vredesmissie of onder oorlogsomstandigheden hebben gediend. Het is een eervolle plek om te wonen waar de veteranen zich thuis voelen, omringd door gelijkgestemden.’ De veteranen zijn vaak vertegenwoordigd bij de herdenkingen die op de locatie plaatsvinden. Kool drukt Geels op het hart dat hij niet verkokerd naar zijn werk moet kijken maar juist zo breed mogelijk. ‘Daar leer je ontzettend veel van. Je begrijpt waar anderen mee te maken hebben en wat zij als aandachtsgebied hebben. Beperk je niet tot alleen je eigen werkzaamheden.’

 • Beeld: RVB/Rob Gieling

  Met de woorden van Kool nog vers in het achterhoofd gaat Geels op onderzoek uit. ‘Als trainee kom ik op een hoop mooie plekken, daar moet je natuurlijk ook van genieten’, zegt Geels. Een chic aangeklede stijlkamer maakt indruk. Dat is toch wel een foto waard. Kool: ‘Hier vindt de ontvangst van gasten plaats tijdens bijzondere aangelegenheden zoals de Koningsdagreceptie of een postume medaille-uitreiking. In het hoofdgebouw zit ook een museum. De vervanging van de vaste tentoonstelling is naar verwachting begin 2024 afgerond.’ Geels loopt geïnspireerd rond en tuurt naar een glas in een oud vitrinekastje. Het is een drinkglas dat gebruikt is door Koningin Emma. ‘Dit is wel grappig’, zegt Geels met merkbaar enthousiasme in zijn stem.

 • Beeld: RVB/Rob Gieling

  Eenmaal weer buiten bruist het van de activiteiten. Busjes van aannemers rijden af en aan. ‘Ik houd me ook bezig met de logistieke kant’, vertelt Kool. ‘Er lopen nu zoveel projecten op Bronbeek, ik moet ervoor zorgen dat alle ministeries en aannemers die hier werken elkaar niet voor de voeten lopen. De verbouwingswerkzaamheden moeten samengaan met de reguliere taken van Bronbeek.’ Op het terrein vinden naast de vele herdenkingen en ceremonies ook asverstrooiingen plaats. Toevallig tijdens het bezoek van Geels neemt een familie emotioneel afscheid van een overleden familielid. ‘Dan realiseer je je dat Bronbeek niet zomaar een project is. We doen het voor mensen’, merkt Geels op.

 • Beeld: RVB/Rob Gieling

  ‘Tijd om achter m’n laptop te zitten.’ Geels gaat verder met zijn persoonlijk ontwikkelplan. Dit vormt een groot onderdeel van het traineeship. Een van de opdrachten is het noteren van zijn doelen en welke competenties hij wil ontwikkelen. ‘Ik wil graag doelgerichter en resultaatgerichter worden, daar werk ik veel aan.’ Per kwartaal wisselen de trainees van functie. Voor het tweede kwartaal heeft Geels de sectie agrarische gronden op het oog. ‘Gezien de stikstofcrisis zit er in deze werkzaamheden meer spanning tussen het RVB en de politiek. Het project op Bronbeek was vooral gericht op beheer. Deze nieuwe rol geeft ook de mogelijkheid geeft tot het meewerken aan een lange termijn visie. En ik krijg een goede indruk van de relatie tussen het RVB en de politiek. Als trainee mag je van alle smaken proeven.’