Te koop: het peilschaalhuisje van Zaltbommel

Vroeger fietste een heuse rijkswaterwaarnemer elke dag naar het peilschaalhuisje om de waterstanden van de Waal af te lezen. Het meetmechaniekje - de peilschrijver - is er niet meer. De diepe put nog wel. Wie het wil, kan het huisje kopen.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Rijksvastgoedbedrijf / biedboek.nl
Peilschaalhuisje Zaltbommel

Langs de Waal in Zaltbommel staat een klein onopvallend gebouwtje. Bijna niemand weet dat het een in onbruik geraakte waterpeilmeter is van Rijkswaterstaat. Het gebouwtje is in 1965 gebouwd en staat nu te koop op biedboek.nl.

Waterpeil meten

Vanaf het eind van de negentiende eeuw kwamen er in het hele land kleine gebouwtjes langs de grote rivieren om de waterstanden vast te leggen, soms zelfs een paar keer op een dag. Sinds 1874 staat er een peilschaalhuisje aan de Veerweg in Zaltbommel. Deze werd in 1965 vervangen door het huisje dat er nu staat. Toen werd een keer op een dag het peil van de Waal gemeten. Via een pijp stroomde het water in een diepe put, die in open verbinding stond met het water. Op het water dobberde een vlotter die mee schommelde met de wisselende waterstanden en met een slim mechaniekje een pennetje aanstuurde. Het pennetje legde de standen vast op papier, zodat de rijkswaterwaarnemer deze kon aflezen. Hij controleerde nog even of de rol papier verwisseld moest worden en stuurde via de post de waterstanden naar Den Haag. Daar legde Rijkswaterstaat deze vast en de dag erna begon het allemaal weer van vooraf aan. De peilschrijver van Zaltbommel is er niet meer, maar de diepe put nog wel.

Verkoop

Sinds 1989 meet Rijkswaterstaat de waterstanden met computers. Het peilschaalhuisje van Zaltbommel heeft dus geen functie meer. Daarom staat het nu te koop op biedboek.nl. Het huisje ligt in de binnenstad van Zaltbommel, met uitzicht op de Waal en naast een openbare gemeentelijke parkeerplaats. Het kan dus zomaar zijn dat dit binnenkort een unieke werkplek is of misschien een mogelijkheid voor horeca?

Bij de openbare verkoop wordt alleen de opstal (het huisje) verkocht. De ondergrond wordt niet verkocht.