‘Escheriaanse’ bouwschutting aan de Hofweg

De 70 meter lange bouwschutting voor de renovatie van het Binnenhof in Den Haag onderging afgelopen weken een metamorfose en ademt nu de oneindige werelden van kunstenaar Maurits Escher. Daarmee eren Den Haag en het Rijksvastgoedbedrijf het jubileumjaar van Escher.

Vergroot afbeelding
Beeld: RVB/Arenda Oomen
De bouwschutting aan de Hofweg

Tijdens een feestelijke opening onthulde het Rijksvastgoedbedrijf op 12 april de nieuwe aankleding van de bouwschutting aan de Hofweg. Het is dit jaar 125 jaar geleden dat de kunstenaar Maurits Escher werd geboren. Den Haag bezit met Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis de grootste museale Eschercollectie ter wereld. Met verschillende tentoonstellingen en activiteiten is Den Haag dit jubileumjaar dan ook de stad van M.C. Escher.

Niks is wat het is

Overal nét even anders, en toch overal een beetje hetzelfde. De 70 meter lange schutting aan de Hofweg ademt de oneindige werelden van Maurits Escher. ‘We mochten het werk van Escher zelf niet gebruiken’, vertellen ontwerpers Madje Vollaers en Pascal Zwart van Studio VollaersZwart. ‘We hebben daarom een ontwerp gemaakt in de geest van Escher. En in de geest van ons eigen motto “niks is wat het is”. We hebben de metamorfoses en optische illusies van Escher vertaald naar nieuwe beelden en er een eigen draai aan gegeven.’

De stad en de architectuur van Den Haag vormen het uitgangspunt van de Escheriaanse citydressing die ook op andere plaatsen in Den Haag terugkomt. ‘Het was de wens van het Rijksvastgoedbedrijf om iets met de gebouwen op het Binnenhof te doen. We gebruiken het Torentje en de Hofvijver om een wereld in de geest van Escher te scheppen.’