'Het RVB is een soort reus'

Theo de Vries van Unmanned Valley – een fieldlab voor high-tech drones - leidt een organisatie van nog geen acht mensen. Toch loopt de samenwerking met 'reus' Rijksvastgoedbedrijf (RVB) uitstekend. ‘We hebben eerst samen leren dansen.'

Beeld: Arenda Oomen

Wat is Unmanned Valley precies?

'Op voormalig Vliegkamp Valkenburg in Katwijk zijn we in 2018 begonnen met een fieldlab voor jonge dronebedrijven, vaak gestart door studenten van de Technische Universiteit Delft. Zij testen hier drones die zij zelf ontwerpen en bouwen. Op de campus zitten nu zo’n twintig bedrijven, voornamelijk dronebouwers, dronepilootopleiders en drone-softwarebedrijven. Er werken nu rond de 160 mensen.'

Welke rol speelt het Rijksvastgoedbedrijf?

'Voor het huisvesten van Unmanned Valley heeft het RVB 4,5 hectare gereserveerd. En het RVB heeft op de gereserveerde ruimte de oude hangaars van Vliegkamp Valkenburg ter beschikking gesteld voor de huisvesting van de ‘start-ups’ en ‘scale-ups’. Hierdoor kunnen dronebouwers en -ontwerpers zo van hun kantoor of werkplaats het testveld op lopen. Dat maakt Unmanned Valley heel aantrekkelijk, want dat vind je nergens.'

'RVB’ers hebben een echt ondernemende sfeer gecreëerd'

Waaruit bestaat de samenwerking?

'Bij de start hadden we niet meer dan een leeg RVB-gebouw en een testveld. Om huurders te vinden, hebben wij veel in de acquisitie gedaan. Er is geen draaiboek of choreografie voor het opzetten van een dronecampus. Dus we hebben eerst samen met het RVB moeten leren dansen. Door tijdens dat proces altijd je afspraken na te komen, ook als klein bedrijf, is vertrouwen ontstaan en hebben we een logische taakverdeling afgesproken. Wij beheren het pand en zorgen voor koffie, vergader- en eventfaciliteiten en bijzondere faciliteiten zoals een private 5G-netwerk. Daarnaast begeleiden we huurders die op een flexibeler basis en vaak voor een kortlopende periode willen binnenkomen. Zodra het serieuzer wordt en de startende ondernemers gaan groeien en voor langere tijd ruimte willen huren, neemt het RVB het over.'

Beeld: Arenda Oomen

Wat heeft het verschil gemaakt?

'Het RVB is toch een soort reus, zeker als je eigen organisatie nog geen 8 mensen telt. Maar daar hebben we eigenlijk helemaal niets van gemerkt. De betrokken RVB’ers hebben een echt ondernemende sfeer gecreëerd. Zo hebben we geleidelijk kunnen ontdekken wat we aan elkaar hebben.'

Is het voor herhaling vatbaar?

'Het is zeker een manier van werken die voor herhaling vatbaar is. Ben je zo groot als het RVB, dan kun je initiatieven zoals Unmanned Valley ook smoren in regels, interne procedures en complexe investeringsbeslissingen. Maar dat is niet gebeurd. Met een heel snel groeiend uniek ecosysteem als gezamenlijk resultaat dat zeer synergetisch werkt op de vastgoedontwikkeling van dit terrein.'

Wat is de belangrijkste voorwaarde?

'Om vaker ondernemend te kunnen opereren is het denk ik van belang dat het RVB er zich van bewust is dat het echt een grote organisatie is. En dat dat best veel indruk kan maken als je bij wijze van spreken een klein speedbootje bent dat voor een grote olietanker uitvaart. Een RVB dat zichzelf goed kent, kan hiermee omgaan en meer innovatieve projecten zoals Unmanned Valley ondersteunen.'

'Je kunt initiatieven ook smoren in regels'

Nog aandachtspunten?

'In zo’n startproces moet er van alles worden geregeld. Het is dan geweldig om het RVB erbij te hebben. Want zo’n grote organisatie kan gewoon dingen in gang zetten als dat nodig is. Maar zodra iets loopt, zou de vraag gesteld moeten worden of het RVB nog steeds die rol moet vervullen.'

Kun je een voorbeeld geven?

'Piloten die een testvlucht willen maken op de campus moeten die via de website van het RVB aanvragen. Dat is zo in het begin georganiseerd omdat het RVB ook de vliegbestemming heeft geregeld. Die is geschrapt toen Vliegkamp Valkenburg werd gesloten en het terrein een woonbestemming kreeg. De campus heeft zich ondertussen zo ontwikkeld dat hier partijen zitten die dat ook zouden kunnen doen. Voor wie bovendien het vliegen met drones 'corebusiness' is. Het is dan een logische stap dat het RVB de vluchtleiding overdraagt. Want ook voor grote organisatie geldt: 'schoenmaker, blijf bij je leest'.'

Beeld: Arenda Oomen