Bezoek RVB-gebouwen tijdens de Open Monumentendagen

Het Rijksvastgoedbedrijf bezit honderden monumenten door heel Nederland. Paleizen, staatsgebouwen, kazernes: te veel om op te noemen. De meesten zijn gesloten voor het publiek. Tijdens de Open Monumentendagen op 10 en 11 september kunt u in sommigen wél een kijkje nemen.

Vergroot afbeelding
Beeld: Bas Kijzers

Kabinet van de Koning in Den Haag

Het Kabinet van de Koning is het secretariaat van Koning Willem-Alexander, dat hem ondersteunt bij zijn werkzaamheden. Sinds 1914 bevindt het Kabinet zich in het Huis van Pauw. Het pand dateert uit de zeventiende eeuw en is sinds 1881 in handen van de voorganger van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Het pand is ruim honderd jaar geleden grondig verbouwd voor koningin Wilhelmina, waarna haar kabinet hier zijn intrek in nam.

Adres: Korte Vijverberg 3, Den Haag
 

Vergroot afbeelding
Beeld: Utrechts Archief
Poortgebouw Huis Doorn 1920, Utrechts Archief

Poortgebouw Huis Doorn in Doorn

Huis Doorn is een kasteel met een lange geschiedenis, die teruggaat tot de middeleeuwen. In 1796 is het pand ingrijpend verbouwd en kreeg het zijn huidige vorm. De bekendste bewoner is de voormalig Duitse keizer Wilhelm II, die hier na zijn verbanning tot zijn dood heeft gewoond (1920-1942). Hij liet in 1921 het poortgebouw bouwen, dat te bezoeken is tijdens de Open Monumentendagen. Ook kunt u een kijkje nemen op het bijbehorende landgoed, Park Huis Doorn.

Museum Catharijneconvent in Utrecht

Het RVB heeft ook museumpanden in zijn portefeuille, waaronder dit rijksmuseum voor christelijke kunst. Het is ook één van de oudste monumenten in ons bezit: de geschiedenis van dit voormalige klooster gaat terug naar de 13e eeuw. Hier verzorgden de katholieke kloosterlingen de zieken en na de Reformatie kwam er een academisch ziekenhuis. Sinds 1979 is het Museum Catharijneconvent hier gevestigd en in 2000 is het pand grootschalig verbouwd.

Adres: Lange Nieuwstraat 38, Utrecht

Vergroot afbeelding
Beeld: Corné Bastiaansen

Huis Huguetan in Den Haag

In dit stadspaleis uit de 18e eeuw is de Tijdelijke Huisvesting Eerste Kamer gehuisvest. In verband met de renovatie van het Binnenhof, verhuisde de Eerste Kamer in 2021 naar dit pand in Lodewijk XIV-stijl. Ruim 200 jaar geleden woonden kroonprins Willem II hier enkele jaren met zijn vrouw Anna Paulowna. Tussen 1819 en 1982 zat de Koninklijke Bibliotheek in het pand, waarna het RVB het grondig heeft gerenoveerd. Daarna heeft de Hoge Raad der Nederlanden nog gebruikt gemaakt van het pand totdat hun nieuwbouw aan het Korte Voorhout gereed was in 2016.

Adres: Kazernestraat 52, Den Haag

Vergroot afbeelding
Beeld: Erik Jansen

Huis Nienhuys in Amsterdam

Het weelderige ontwerp van dit pand uit 1890 is gebaseerd op Franse buitenverblijven. Het RVB heeft het pand in 1993 grootschalig gerenoveerd en oorspronkelijke bouwelementen weer in ere hersteld. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) is de huidige gebruiker.

Adres: Herengracht 380-382, Amsterdam

Landgoed Bronbeek in Arnhem


Koning Willem III schonk in 1859 zijn landgoed met villa aan de staat. Defensie liet op het landgoed een tehuis voor militairen uit overzeese gebieden bouwen. Zij konden hier van hun pensioen genieten. De commandant nam zijn intrek in de villa. Op dit moment wordt het voormalige tehuis nog steeds gebruikt als verzorgingstehuis voor veteranen en beheerd door het RVB.

Adres: Velperweg 147, Arnhem

Elektriciteitscentrale in Veenhuizen

De monumentale elektriciteitscentrale is in 1909 gebouwd als onderdeel van het gevangeniscomplex Veenhuizen. Het gebouwtje is ontworpen door architect Willem Cornelis Metzelaar, die ook veel andere gebouwen in Veenhuizen heeft gebouwd, in opdracht van het ministerie van Justitie. Het monumentale gevangenisdorp Veenhuizen is sinds 2021 Unesco Werelderfgoed. De meeste panden zijn niet meer in bezit van het RVB, maar deze centrale nog wel. Hier kunt u draaidemonstraties van de oude motoren bekijken.

Adres: Generaal van de Boschweg 46, Veenhuizen

Meer weten?

Dit is een selectie van de opengestelde RVB-monumenten. LET OP! De panden zijn niet allemaal op beide dagen open. Bekijk het programma van de Open Monumentendagen 2022.