‘Het traineeship heeft mijn blik gigantisch verbreed’

Het Rijksvastgoedbedrijf zoekt jong talent en richtte het Rijksvastgoed Traineeship op voor pas afgestudeerden. De eerste tranche is net voorbij en trainees Lotte Meijers en Jelle van Dijk houden er wat moois aan over: een uitdagende baan bij het Rijksvastgoedbedrijf.

RVB trainees
Beeld: Jeronimus van Pelt
Jelle van Dijk en Lotte Meijers zijn twee van de dertien trainees die in dienst komen bij het Rijksvastgoedbedrijf

Lotte Meijers en Jelle van Dijk hebben na twee leerzame jaren het Rijksvastgoed Traineeship afgerond. Nu stromen zij in als contractmanager. Ze zijn niet de enige trainees die instromen. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) verwelkomt deze zomer in totaal dertien trainees die in dienst treden in uiteenlopende functies.  

‘Je krijgt als trainee veel te zien in korte tijd. Dat is ontzettend leerzaam en dat er een vast contract uit voort komt, is heel fijn’, geeft Van Dijk aan. Meijers deelt deze mening: ‘Het was heel leerzaam omdat het RVB zo veelzijdig is. Het traineeship heeft mijn blik gigantisch verbreed.’

Inrichting traineeprogramma

Het traineeprogramma biedt bij wederzijdse tevredenheid de garantie op een vaste functie bij het RVB. Elke trainee mag een voorkeur uitspreken voor een specifieke rol binnen een project. Om deze keuze goed te kunnen maken, hebben Lotte Meijers en Jelle van Dijk de afgelopen twee jaar gewerkt vanuit verschillende Integraal Project Management (IPM) rollen. Daaronder vallen projectmanagement, technisch management en contractmanagement. Bij de laatste stromen zij nu in.

‘Van het wisselen tussen werkplekken heb ik ontzettend veel geleerd’, vertelt Meijers. ‘Ieder halfjaar zit je met andere teams op andere projecten. Als je bijvoorbeeld bij een kleine woningbouwcorporatie in een bepaalde rol zou starten, dan zie je een vrij specifiek deel van de vastgoedwereld. Nu kreeg ik de kans om allerlei uiteenlopende projecten en rollen in sneltreinvaart van dichtbij te ervaren.’

Van Dijk heeft ook geen spijt van zijn aanmelding: ‘Je doet super veel ervaring op doordat je zoveel plaatsen afgaat in de organisatie. Zo ben ik betrokken geweest bij het aanleggen van een parkeergarage en bij een aanbesteding voor onderhoud van groenvoorzieningen van Defensie. Als ik door Nederland rijd kan ik allerlei projecten aanwijzen waar ik een bijdrage aan heb geleverd.’

RVB trainees groepsfoto
Beeld: Bas Kijzers
Dertien trainees treden in dienst bij het Rijksvastgoedbedrijf in uiteenlopende functies. (Jelle van Dijk mist op de foto)

Traineeship als leerschool

‘Het traineeship bestaat niet alleen uit werken aan projecten vanuit verschillende projectrollen. Het programma biedt ook uitgebreid de ruimte om te werken aan persoonlijke ontwikkeling’, vertelt Van Dijk. Zo krijgt elke trainee een vaste mentor die persoonlijk aandacht besteedt aan het persoonlijke ontwikkelplan van de trainee. Daarnaast is elke vrijdag gereserveerd voor opleidingen waarin de trainee meer leert over verschillende onderwerpen zoals de inrichting van het Nederlandse staatsbestel en de financiering van projecten.

‘Eerst vond ik het persoonlijke ontwikkelplan bijhouden een ‘moetje’, maar later ging ik er veel waarde aan hechten’, geeft Van Dijk eerlijk toe. ‘Ik heb veel geleerd over samenwerken met allerlei verschillende type mensen. Je doet bakken ervaring op waardoor je beter begrip krijgt voor andermans rol. Dit komt nu ik in dienst treed goed van pas.’  

Meijers gunt iedereen de ervaring die zij heeft gehad: ‘Het traineeship vond ik ontzettend leerzaam en interessant onder andere omdat het RVB een voorbeeldfunctie heeft. Duurzaamheid gaat mij bijvoorbeeld heel erg aan het hart. Het traineeship biedt je de kans om daar een steentje aan bij te dragen.’

Meer informatie

Dit najaar start de werving voor het komende Rijksvastgoed Traineeship.