Tactus Verslavingszorg koopt voormalige TBS-kliniek Oldenkotte

Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt de voormalige TBS-kliniek Oldenkotte in het in de Achterhoek gelegen Rekken aan Tactus Verslavingszorg. Het complex, waarvoor plannen waren om het te herontwikkelen tot natuur, krijgt zo opnieuw een zorgbestemming.

Verkoop Oldenkotte cut

De huisvesting van Tactus Verslavingszorg in Rekken is verouderd en toe aan een grootschalige verbouwing, zo meldt de zorgorganisatie op haar website. Met de aankoop van het nabijgelegen Oldenkotte kan Tactus, dat vestigingen heeft in Flevoland, Overijssel en Gelderland, de kliniek niet alleen herhuisvesten. Op de nieuwe locatie, ruim 13.500 vierkante meter vloeroppervlak op een terrein van 15 hectare met onder meer een atletiekbaan en visvijver, is ook voldoende ruimte om de instelling uit te breiden tot een grote specialistische verslavingskliniek.

De verkoop van Oldenkotte aan Tactus volgt op de lancering in september 2019 van een plan om het afgelegen complex terug te geven aan de natuur. Voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade bedacht voor het uit 1990 stammende gebouw het concept 'Het huis van de natuur', waarbij het gebouw zou transformeren in een natuurpark. Op basis van deze plannen is de locatie destijds door het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) in de markt gezet.

Heringebruikname

Vrij snel na de presentatie van het 'Huis van de natuur' meldde de Dienst Justitiƫle Inrichtingen (DJI) zich bij het RVB. 'Er waren extra TBS-bedden nodig. En de DJI vroeg zich af of die in Oldenkotte gerealiseerd zouden kunnen worden door het pand opnieuw in gebruik te nemen', vertelt RVB-projectleider Wouter den Dekker.

Na aanleiding van het DJI-verzoek is onderzocht of heringebruikname als TBS-kliniek mogelijk is. Hieruit bleek dat de investeringen hiervoor te hoog zijn, met name omdat allerlei veiligheidsinstallaties opnieuw zouden moeten worden aangelegd. Den Dekker: 'Want die waren verwijderd bij de sluiting van de kliniek in 2015. Opnieuw aanleggen zou miljoenen kosten'.

Werkgelegenheid

Gemeente Berkelland, waar het nabij Haaksbergen gelegen Rekken toe behoort, gaf na het afketsen van de heringebruikname de voorkeur aan een zorgbestemming. Met name om werkgelegenheid te behouden in de op de zorg gerichte plaats.

Den Dekker: 'Op de locatie Oldenkotte staat al sinds mensenheugenis een kliniek. Bovendien zijn in de omgeving ook andere zorginstellingen gevestigd, waardoor de inwoners van Rekken vertrouwd zijn met dergelijke klinieken en er ook vaak voor werken. Het is mooi dat Tactus nu aan dit gebouw weer een passende invulling kan geven'.

Oldenkotte is op basis van de door de gemeente voorschreven zorgbestemming aangeboden op Biedboek.nl. Daarna is het aan Tactus verkocht.

Meer weten

Tactus wordt nieuwe eigenaar Oldenkotte in Rekken