Straatafval voor renovatie RVB-kantoor Arnhem

Tien teams bogen zich op 18 november 2021 tijdens de door branchevereniging Techniek Nederland georganiseerde techathon over de circulaire renovatie van het RVB-kantoor in Arnhem. Winnende idee: Gebruik straatafval en het netwerk van leveranciers voor de herinrichting van het pand.

Connect Techathon 2021_XT4B0208
De organisatie van de techathon in Arnhem had er alles aan gedaan om de bijeenkomst volgens de strenge coronaregels te laten verlopen. (foto: PR)

Tijdens de techathon, een marathon voor techneuten, werkten tien teams samengesteld uit mensen van bedrijven, HBO- en MBO-opleidingen samen aan het bedenken van circulaire oplossingen voor de renovatie van het RVB-kantoor. Het uit 1955 stammende gebouw op Stationsplein-West 30 in Arnhem is na een opknapbeurt in de jaren negentig weer aan groot onderhoud toe.

‘Het idee van team 7, bestaand uit installatiebedrijf Kuijpers, Hogeschool Amsterdam en Hogeschool Avans en ROC Tilburg, scoorde volledig op alle vier de criteria. Daarin was het onderscheidend’, vertelt jurylid Erik Boer namens het Rijksvastgoedbedrijf.

Volgens de jury, onder voorzitterschap van hoogleraar publiek opdrachtgeverschap in de bouw Marleen Hermans, voldoet het idee aan de eisen van circulariteit, technisch haalbaarheid, een aannemelijke businesscase en schaalbaarheid. Toeleveranciers aanzetten om afval uit de omgeving van het gebouw te hergebruiken is de basis van het idee van team 7. Dit afval, plastic verpakkingen, blikjes en papier, kan in het gebouw worden hergebruikt voor bijvoorbeeld isolatie, vloerbedekking of binnenwanden.

Refurbished installatie

Het op een na beste idee kwam van team 10, bestaand uit installatiebedrijf Van Dorp, Hogeschool Avans en beroepsopleiding Van Dorp Academie. Het team stelt voor om de installatie van het gebouw zoveel als mogelijk her te gebruiken, in vaktermen 'refurbishen en retrofitten'. Bijvoorbeeld door een luchtbehandelingskast niet in zijn geheel te vervangen, maar alleen de versleten onderdelen te vernieuwen. Of door de armatuur van verlichting te behouden en aan te passen voor het plaatsen van led-lampen.

Boer: ‘Team 10 was het enige dat voor deze vorm van hergebruik had gekozen. Daarnaast was goed nagedacht over de uitvoering, bijvoorbeeld over garantie te geven op aangepaste producten. Wat vaak een probleem is bij dit soort hergebruik van installaties.’

Met de twee eerste teams gaat het Rijksvastgoedbedrijf het gesprek aan. Wat volgens Boer niet wil zeggen dat de andere teams niet ook met interessante en originele ideeën zijn gekomen. Zo stelde een team voor om een oude vliegtuigvleugel te gebruiken voor het dak van de binnenplaats. Een ander team opperde om gebruikers bij binnenkomst een plek toe te wijzen, zodat in de ongebruikte ruimtes de verwarming en verlichting kan worden uitgeschakeld.

Boer: 'En dan hebben we nog niet gehad over blockchain technologie, het 'internet van buildings', een plantenkas op het dak en deelgebruik van gebouw. Te veel mooie ideeën om op te noemen.'

Meer informatie

Techniek Nederland: Techathon voor circulaire herontwikkeling van vastgoed