Nieuwe vliegtuigafreminstallaties op vliegbasis Volkel

Op maandag 6 september 2021 leverde het Rijksvastgoedbedrijf twee nieuwe vliegtuigafreminstallatie’s (VAI) op, ter vervanging van de oude afreminstallaties op vliegbasis Volkel. Met de installaties op de Parallelbaan beschikt vliegbasis Volkel over een modern afremsysteem voor gevechtsvliegtuigen zoals de F-16 en de F-35.

Beeld: ©Defensie

De overdracht

Na een succesvolle Operational Acceptance Test (OAT), waarbij een F-16 de systemen test en aantoont dat het aan de technische eisen voldoet, dragen Defensie en het Rijksvastgoedbedrijf de beide VAI’s symbolisch over aan de commandant van Vliegbasis Volkel, de kolonel I.M. van Egmond. Eerder dit jaar heeft het Rijksvastgoedbedrijf al nieuwe afreminstallaties geïnstalleerd op vliegbasis Gilze-Rijen. Na Volkel Parallelbaan worden alle afreminstallaties van vliegbasis Leeuwarden vervangen. In de komende jaren tot en met 2026 krijgen ook de hoofdbaan Volkel en vliegbases Eindhoven en Woensdrecht nieuwe installaties. 

Veiligheidssysteem

Een vliegtuigafreminstallatie is een veiligheidssysteem dat geplaatst is aan het begin en einde van een start- en landingsbaan. Het is bedoeld om gevechtsvliegtuigen, zoals de F-16 en de F-35, tijdens de start of landing veilig tot stilstand te brengen in geval van een calamiteit.

Beeld: ©Defensie

Het project vliegtuigafreminstallaties

Het project, waarvoor Defensie eindverantwoordelijk is, bestaat uit een materieel- en een vastgoedcomponent. Het vastgoeddeel betreft onder andere de aanleg van vier kelders ten behoeve van de afreminstallaties en de elektromotoren, het verplaatsen van de baanverlichting en het aanleggen van de stroomvoorzieningen. Het project wordt uitgevoerd onder leiding van het Rijksvastgoedbedrijf in opdracht van Defensie.

De bouw en installatie van de VAI-systemen die respectievelijk is uitgevoerd door firma Den Ouden en NEDAERO Services BV, hebben een half jaar geduurd en zijn conform planning afgerond.