Gevangenis aan Wolvenplein krijgt nieuwe eigenaar

De markante penitentiaire inrichting aan het Wolvenplein in Utrecht krijgt een nieuwe eigenaar. Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt het complex omdat het haar oorspronkelijke functie heeft verloren. Het terrein is gegund aan ontwikkelaar AM uit Utrecht. Na een voorselectie op kwaliteit van de plannen voor herontwikkeling, bracht deze partij het hoogste bod uit. De nieuwe bestemming dient het verleden eer aan te doen, de geschiedenis zichtbaar te maken en iets toe te voegen aan de stad.

Beeld: Hans Roggen
Wolvenplein 27, Utrecht

Na een intensieve voorbereiding en samenwerking met de gemeente Utrecht, startte het Rijksvastgoedbedrijf in maart 2020 met de openbare verkoop van het voormalige gevangeniscomplex. Om de toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden voor het gebied goed in kaart te kunnen brengen, stelden de gemeente Utrecht en het Rijksvastgoedbedrijf gezamenlijk een visiedocument op. Dit omvat verschillende eisen en uitgangspunten, die onder meer gaan over de publieke toegankelijkheid en de mix van functies (waaronder wonen) van het nieuwe complex. In de uitgangspunten is verder benadrukt dat de kenmerkende cellenstructuur, de galerijen en de vleugels van het complex herkenbaar moeten blijven. Verder mag de nieuwe invulling van het complex geen extra aantrekkende werking hebben voor auto’s.
Het Rijk draagt het monumentale complex deze zomer over aan de koper zodat de herontwikkeling plaats kan gaan vinden. AM gaat vervolgens in gesprek met de omliggende buurt en de gemeente Utrecht over de planontwikkeling. 
Meer informatie via Biedboek.nl.