TBI-bedrijven gaan Tweede Kamer renoveren

Vandaag hebben het Rijksvastgoedbedrijf en drie TBI-bedrijven een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de renovatie van de Tweede Kamer. Hiermee is ook de laatste van de drie aannemers bekend die vanaf de zomer 2021 gezamenlijk aan het Binnenhofcomplex aan de slag gaan.

Marc Unger projectdirecteur Renovatie Binnenhof en vertegenwoordigers TBI-bedrijven staand nabij de Tweede Kamer
Beeld: Bas Kijzers
Van links naar rechts: Roel Maas, directeur bij Nico de Bont; Mark van Wordragen, directeur Croonwolter&dros; Marc Unger projectdirecteur Renovatie Binnenhof; Marco Peppel, directievoorzitter J.P. van Eesteren.

J.P. van Eesteren verzorgt de bouwactiviteiten, Croonwolter&dros realiseert de installaties en aannemingsbedrijf Nico de Bont neemt de restauratiewerkzaamheden van de rijksmonumenten voor zijn rekening.

Eerder betrokken

Vanaf september dit jaar, voordat de uitvoering van de renovatie echt begint, worden de bedrijven al betrokken als adviseur voor het definitief ontwerp en bij de diverse onderzoeken in de gebouwen. De onderzoeken beginnen zodra de gebouwen leeg zijn.

Kennis en expertise

“Met de combinatie van TBI-bedrijven halen we de nodige kennis en expertise binnen, die voor een zorgvuldige en beheerste realisatie van het project noodzakelijk is. Ik ben er trots op dat dit goed gelukt is. En ik heb veel vertrouwen in het realisatieteam”, aldus Marc Unger, projectdirecteur renovatie Binnenhof.

Terug na dertig jaar

“Bijzonder eervol dat wij de renovatie van de Tweede Kamer op ons mogen nemen”, aldus Marco Peppel, directievoorzitter J.P. van Eesteren. “De rijke geschiedenis en de gevarieerde architectuur spreken enorm tot de verbeelding.” Boudewijn de Bont, directeur van Nico de Bont voegt toe: “Een groot deel van het gebouwencomplex bestaat bovendien uit rijksmonumenten. Restauratie daarvan is een kolfje naar de hand van onze vakmensen.” En Mark van Wordragen, directeur Croonwolter&dros zegt: “Wat het voor ons extra bijzonder maakt, is dat we na bijna dertig jaar terugkeren. In 1992 realiseerden J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros namelijk de nieuwbouw van het onderkomen van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Nu vormen we gedrieën een sterke combinatie, waarmee we het hart van de democratie klaarmaken voor de toekomst.”

Volledig digitaal

De ondertekening betekende eigenlijk de eerste ‘live’ bijeenkomst van opdrachtgever en opdrachtnemers. Vanwege de COVID19-maatregelen zijn alle voorbereidingen en afstemming  volledig digitaal en via videoconferencing afgehandeld. Met succes.

Andere twee delen

Eerder werden de aannemers voor de renovatie van de andere twee delen van het Binnenhofcomplex al bekend gemaakt. Heijmans gaat de Eerste Kamer en Raad van State renoveren, in samenwerking met BURGY Bouwbedrijf uit Leiden. De aannemer voor het gebouwdeel van het ministerie van Algemene Zaken en de realisatie van de centrale energievoorziening is Combinatie De Kroon. Dit is een samenwerking van de VolkerWessels-bedrijven IBB Kondor en HOMIJ Technische Installaties met Koninklijke Woudenberg Ameide; onderdeel van de Janssen de Jong Groep.

In de getekende samenwerkingsovereenkomsten zijn overkoepelende afspraken vastgelegd over hoe er wordt samengewerkt in alle nog te sluiten contracten.