Tussentijdse schilderbeurt gebouwdelen Binnenhof

In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf worden van juli tot en met oktober 2020 de houten ramen en deuren van gebouwen op het Binnenhof geschilderd. ‘Het schilderwerk is sinds 2015 uitgesteld vanwege de toekomstige renovatie. Nu zit echter in veel raamlijsten houtrot. En soms hangt een raamwerk nog maar net aan de kitnaden vast. Dit veroorzaakt lekkages en beschadigt de kozijnen. Als we de ramen en deuren nú herstellen, komen ze goed door de renovatie heen. Dat is kostenbesparend’, zegt Mai-Cha Suer, projectleider schilderwerk Binnenhof.
 

Beeld: Bas Kijzers
Schilder bezig met kitwerk

Gefaseerd

Omdat het Binnenhof te groot is om in één keer te schilderen, worden de gebouwdelen in verschillende fasen geschilderd. Allereest de gebouwen van de Tweede Kamer en een deel van de Raad van State en het oude justitiegebouw. Suer: ‘Bij het plannen van de werkzaamheden is rekening gehouden met wensen van verschillende partijen in de directe omgeving van het Binnenhof en de gebruikers van de panden. We kunnen per dag de planning aanpassen en op die manier overlast beperken voor Kamerleden.‘

Beeld: Bas Kijzers
Werkzaamheden aan Tweede Kamergebouw op de Hofplaats

Vanwege de slechte conditie van het schilderwerk vindt er nu een tussentijdse schilderbeurt plaats. Pas aan het eind van de Binnenhofrenovatie is er een volledige schilderbeurt. Tijdens de renovatie, die in 2021 start, ligt de focus namelijk op herstel en vernieuwing van technische en bouwkundige onderdelen van het gebouwencomplex.

Schilderwerk en schilderperiode fase 1

  • 245 ramen en 17 deuren schilderen
  • 72 ramen met houtrot vervangen
  • Juli t/m oktober 2020: vrijdag en eventueel in de weekenden
  • Tijdens reces: maandag t/m vrijdag
  • Werktijd: 7.30 – 17.00 uur

Overlast beperken

Het Rijksvastgoedbedrijf doet er alles aan om de overlast voor de gebruikers en de directe omgeving zoveel mogelijk te beperken. Zo starten de werkzaamheden pas vanaf 7.30 uur en wordt er gewerkt met geluidsarme elektrische hoogwerkers. Ook gebeurt het schuren met de hand. Er worden geen mechanische apparaten gebruikt. Alleen bij het oude justitiegebouw wordt een steiger geplaatst tot de daklijst. Het Binnenhof blijft tijdens de schilderperiode bereikbaar voor bezoekers en leveranciers.