Koninklijk Paar ontvangt staatssecretaris Knops in gerenoveerd Paleis Huis ten Bosch

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima ontvingen donderdagmiddag 20 juni 2019 staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op Paleis Huis ten Bosch. Begin 2019 verhuisde het Koninklijk gezin naar Paleis Huis ten Bosch. Daarna vonden nog enige afrondende werkzaamheden plaats. De ontvangst van de staatssecretaris markeert dat het paleis vanaf deze zomer weer zijn representatieve functie voor ontvangsten en officiële gelegenheden kan vervullen.

Beeld: ©RVD

Het Koninklijk Paar sprak naar de staatssecretaris zijn waardering uit voor het werk van het Rijksvastgoedbedrijf, ondernemers en alle andere betrokkenen. Door hun inzet is Paleis Huis ten Bosch, deel van het nationale erfgoed, klaar voor de toekomst. Het Rijksmonument uit de 17e eeuw is één van de drie paleizen die door de staat ter beschikking worden gesteld aan het staatshoofd.

In 2014 is gestart met de voorbereiding van de renovatie van Paleis Huis ten Bosch. Deze werkzaamheden hadden betrekking op de Wassenaarse vleugel en het vernieuwen van de technische installaties. In 2015 bleek uit technisch onderzoek dat het Rijksmonument in slechtere bouwkundige staat was dan voorzien. Omdat een gefaseerde aanpak van de renovatie duurder zou uitpakken, besloot het kabinet om ook de representatieve ruimten en de Haagse vleugel mee te nemen in de renovatie.
 
Bij de renovatie zijn uiteindelijk het dak en de bordestrap vervangen en onder meer de historische stucplafonds en de gevel gerenoveerd. Daarnaast zijn asbest en houtrot verwijderd en technische installaties vernieuwd. Het was ruim dertig jaar geleden dat Paleis Huis ten Bosch voor het laatst grondig was gerenoveerd, vlak voordat toenmalig Koningin Beatrix haar intrek nam.