Pieter Baan Centrum in Almere officieel geopend

Op 8 oktober 2018 is het nieuwe Pieter Baan Centrum in Almere officieel geopend in aanwezigheid van minister Dekker voor Rechtsbescherming.

Almere, Pieter Baan Centrum, exterieur 27 september 2018
Beeld: John van Helvert

Het Pieter Baan Centrum (PBC), onderdeel van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) heeft een nieuw onderkomen in Almere. Het Rijksvastgoedbedrijf realiseerde dit in opdracht van Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Ontwerp

De entree van het Pieter Baan Centrum is aan de Carl Barksweg, als onderdeel van de stedenbouwkundige eenheid van de Oostvaarderskliniek en is ontworpen door Studio Prototype. De nieuwbouw met buitenruimte op het achterterrein van de Oostvaarderskliniek, aanpassing van bestaande gebouwen en de uitbreiding van het bestaande parkeerterrein is een ontwerp van de combinatie De Comme, IAA Architecten en Smits van Burgst. Tussen de nieuwe entree van het Pieter Baan Centrum en de nieuwbouw op het achterterrein is een route ontworpen door Hansje van Halem. Heijmans zorgde voor zowel alle bouwkundige, installatietechnische als beveiligingstechnische voorzieningen.

Videorondleiding

Het PBC is op 10 september 2018 al verhuisd van Utrecht naar Almere. Vanaf dat moment werden er ook onderzoeken op de locatie uitgevoerd. In verband met de privacy van de onderzochten en een goed verloop van het onderzoeksproces konden de aanwezigen tijdens de opening niet worden rondgeleid door het pand. Om toch een beeld te geven van de nieuwe huisvesting maakte het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) een video met een rondleiding door het pand dat te bekijken is op dji.nl.