Hoogste punt voor kern EMA-gebouw aan Zuidas

De nieuwbouw van het nieuwe kantoor van de European Medicine Agency in Amsterdam bereikte op 18 september om 6.00 uur zijn hoogste punt, een belangrijke mijlpaal in de verhuizing van het EMA naar Amsterdam als gevolg van de Brexit. In slechts anderhalf jaar tijd realiseert het Rijksvastgoedbedrijf een voor EMA op maat gemaakt kantoorgebouw met conferentiecentrum aan de Zuidas.

Beeld: Bob Janssen
De nieuwbouw van EMA in Amsterdam bereikte op 18 september om 6.00 uur zijn hoogste punt.

Het moment werd gemarkeerd door het hijsen van de vlaggen van de Bouwcombinatie (Dura Vermeer en Heijmans) en het Rijksvastgoedbedrijf op de bouwlocatie.

Beeld: Bob Janssen
De betonkern van het nieuwe kantoor is nu 80 meter hoog.

De betonkern van het nieuwe kantoor is nu 80 meter hoog. De constructie kwam met een unieke methode in recordtempo tot stand: de bouw gaat dag en nacht door en de betonkern werd met behulp van glijbekisting gemiddeld 10 centimeter per uur hoger. Na het bereiken van het hoogste punt van de betonkern begint Bouwcombinatie EMA met de staalconstructie.

Tijdens de bouw van het nieuwe EMA-kantoor is permanent een veiligheidskundige op de bouwlocatie aanwezig, die erop toeziet dat alle veiligheidsmaatregelen worden nageleefd. Veilig werken staat hoog in het vaandel van het Rijksvastgoedbedrijf en de Bouwcombinatie.

Het gebouw kent straks 20 verdiepingen en 1300 werkplekken. Het pand biedt plaats aan medewerkers, afkomstig uit zo’n 30 landen. Jaarlijks ontvangt EMA ongeveer 36.000 bezoekers en zijn er 500 à 600 internationale vergaderingen. Daarom moet het gebouw ook vergader- en congresvoorzieningen hebben.

Het definitieve hoofdkantoor van EMA aan de Zuidas is volgens planning in november 2019 klaar voor gebruik.