Rijksinspectie Terminal in Rotterdamse haven zorgt voor one stop shop

De nieuwe Rijksinspectie Terminal (RIT) die het Rijksvastgoedbedrijf in de Rotterdamse haven ontwikkelde, is vanaf 11 april in gebruik. De RIT biedt de Douane de mogelijkheid om op één plaats intensief samen te werken met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De drie toezichthouders combineren er hun controles, zodat een ‘one stop shop’ voor de sector transport en logistiek ontstaat.

Staatssecretaris Snel van Financiën verricht op 11 april de officiële openingshandeling van de nieuwe Rijksinspectie Terminal (RIT) in Rotterdam

Staatssecretaris Snel van Financiën verrichtte de officiële openingshandeling. “Door betere samenwerking van de toezichthouders in deze nieuwe terminal verminderen we de controlelast voor het bedrijfsleven en verbeteren we het vestigingsklimaat in Nederland”, zei hij.

Met de RIT speelt de Douane in op de groei van goederenvolumes door de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Zo is het aantal overgeslagen containers in het westelijke havengebied van Rotterdam het afgelopen jaar gestegen van 12,4 naar 13,7 miljoen TEU. De nieuwe terminal vergemakkelijkt de inspecties van goederen, door de gespecialiseerde inrichting van de terminals op één plaats. De Douane kan zo zorgen voor een snelle afhandeling van de goederen.

Op het RIT-complex is ook een modern Landelijk Praktijk Training Centrum voor de Douane gebouwd. Hier zijn voor douanemedewerkers in opleiding allerlei praktijksituaties gesimuleerd, zoals een scheepsinterieur en een realistische containeromgeving. Daarnaast is er een trainingsbaan aangelegd voor de speurhonden van de Douane. Naast de nieuwbouw zijn de oude loodsen getransformeerd tot kantoren. Een groot deel van de locatie bleef tijdens de bouw volop in gebruik.