Kunstwerk John Körmeling siert Nationaal Archief

Op het dak van het Nationaal Archief in Den Haag staat sinds 10 oktober een lichtkunstwerk van de Nederlandse kunstenaar John Körmeling. ‘De wereld in rechte lijnen’ is in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf gemaakt met geld uit de percentageregeling beeldende kunst. Bij een verbouwing wordt een percentage van het budget besteed aan kunst. Tussen 2008 en 2016 onderging het Nationaal Archief een grootschalige verbouwing.

Lichtkunstwerk 'De wereld in rechte lijnen' van John Körmeling op het dak van het Nationaal Archief in Den Haag

Wereld in rechte lijnen

Op 10 oktober onthulde minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker op feestelijke wijze het kunstwerk dat zowel in het licht als in het donker te bewonderen is. Bij het ontwikkelen van het werk werd Körmeling geïnspireerd door de kaartencollectie van het Nationaal Archief, die een cartografisch beeld geeft van de wereldgeschiedenis. Körmeling: ‘Ongelofelijk die kaartencollectie. Dat ontdekkingsreizigers met zo’n kaart onder hun arm gingen varen.’

Percentageregeling

Door de percentageregeling beeldende kunst is het Rijksvastgoedbedrijf de grootste opdrachtgever voor beeldende kunst in Nederland. De regeling houdt in dat bij bouw, verbouw of aankoop van vastgoed een percentage van het budget wordt besteed aan kunst. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft als eigenaar de taak om de beeldende kunstobjecten in en rondom zijn gebouwen te onderhouden.

Renovatie

In 2008 werd begonnen met de renovatie van het Nationaal Archief waarbij de kantoorunits en de publieke ruimte op de begane grond werden verbouwd. Naast een moderne, grotere studiezaal biedt de publieke ruimte de bezoeker nu een expositieruimte en een onderwijs- annex workshopruimte. Tenslotte werden de depots nog gerenoveerd en aangepast naar huidige (veiligheids)voorschriften. De renovatie is medio 2016 afgerond.