Start aanbesteding voor bouw van pand voor Europees Medicijnagentschap in Amsterdam

Update 20 november 2017: Amsterdam wordt nieuwe vestigingsplaats EMA. Zie nieuwsbericht rijksoverheid.nl 'Reacties op Amsterdam als nieuwe vestigingsplaats EMA'

Als Nederland de vestiging van het Europees Medicijnagentschap (European Medicines Agency, EMA) krijgt toegewezen, moet er snel een gloednieuw gebouw komen aan de Amsterdamse Zuid-as. Daarom heeft het Rijksvastgoedbedrijf via TenderNed op 6 oktober 2017 al een begin gemaakt met de aanbestedingsprocedure voor de bouw: de selectiefase.

Impressie pand Europees Medicijnagentschap in Amsterdam

Bedrijven of consortia kunnen zich nu al aanmelden. In deze fase moeten zij aantonen dat zij genoeg ervaring hebben om een perfect gebouw voor het EMA te bouwen en in te richten. Ook 20 jaar lang onderhoud hoort bij de opdracht. 

Alleen consortia die door de selectiefase komen, kunnen zich in de volgende fase inschrijven als het EMA naar Nederland komt. Met een klein aantal consortia volgen daarna gesprekken, tot de gunning in maart 2018. De oplevering van het pand is dan in 2019.

Het gebouw

Het pand voor het EMA moet plaats bieden aan ongeveer 900 medewerkers, afkomstig uit zo’n 30 landen. Daarnaast komen er elk jaar ongeveer 36.000 bezoekers en zijn er 500 à 600 internationale vergaderingen. Daarom moet het gebouw ook vergader- en congresvoorzieningen hebben.

EMA weg uit Verenigd Koninkrijk

Het EMA is verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van nieuwe geneesmiddelen voor mensen en dieren die op de Europese markt worden toegelaten. Nederland dingt samen met achttien andere landen naar de vestiging van het agentschap. Het EMA zit nu nog in Londen, maar gaat daar weg na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.