Koning opent nieuwbouw Eurojust in Den Haag

Zijne Majesteit de Koning opende woensdagmiddag 4 oktober 2017 in Den Haag de nieuwbouw van Eurojust. De Koning verrichtte de opening door het onthullen van een plaquette in de lobby van het gebouw.

Eurojust, Johan de Wittlaan 9, Den Haag

De nieuwbouw van Eurojust staat aan de Johan de Wittlaan, in het kerngebied van de Internationale Zone in Den Haag. Op 24 maart 2017 werd de bouw afgerond. Kenmerkend voor het ontwerp van de nieuwe huisvesting zijn de lichte gevel van composiet met daarin hellend glas en de glooiende landschapstuin, zorgvuldig ingepast in de groene stadsomgeving. Het twaalf verdiepingen tellende gebouw heeft vierhonderd werkplekken en biedt plaats aan nationale vertegenwoordigingen van 28 EU-landen en drie niet-EU landen, ondersteund door een administratieve afdeling.

Koning Willem-Alexander opent met de president van Eurojust, mevrouw Michèle Coninsx, de nieuwbouw van Eurojust door het onthullen van een plaquette

Eurojust

Eurojust is in 2002 opgericht en heeft tot taak het bevorderen en versterken van de coördinatie en samenwerking tussen nationale autoriteiten in de strijd tegen terrorisme en ernstige grensoverschrijdende criminaliteit waarmee de Europese Unie geconfronteerd wordt. Doel is om criminelen snel en doeltreffend voor het gerecht te brengen en te dienen als expertisecentrum op justitieel niveau voor effectieve actie tegen terrorisme en georganiseerde grensoverschrijdende misdaad in de EU.

Huisvesting internationale organisaties

Het bieden van een geschikte vestigingslocatie aan internationale organisaties is onderdeel van het kabinetsbeleid. Naast Eurojust zijn de afgelopen jaren diverse internationale (justitiële) overheidsorganisaties, waaronder Europol, NCIA, Kosovo Rechtbank en het Internationaal Strafhof gevestigd in Den Haag, de Internationale Stad van Vrede en Recht. Het Rijksvastgoedbedrijf zet zijn expertise in om internationale overheidsorganisaties aan passende huisvesting in Nederland te helpen.