Nieuwe legeringsgebouwen Van Ghentkazerne

Twee mariniers daalden donderdag 28 september met een grote sleutel af van één van de nieuwe legeringsgebouwen op de Van Ghentkazerne in Rotterdam. Met de overhandiging van de sleutel aan de korpscommandant was de opening en daarmee de uitbreiding van de kazerne met 2 nieuwe overnachtingfaciliteiten een feit.

Twee mariniers dalen met een grote sleutel af van één van de nieuwe legeringsgebouwen op de Van Ghentkazerne in Rotterdam

Ook de namen van de gebouwen werden onthuld:  OP Zuc en COP Tabar. De namen refereren aan missies van het Korps Mariniers: COP TABAR verwijst naar de operaties in Afghanistan, OP ZUC naar de Mount Igman Missie in voormalig Joegoslavië. “Twee mooie gebouwen met twee mooie namen”, aldus de commandant van het Korps Mariniers, brigadegeneraal der mariniers Jeff Mac Mootry. “Het zijn namen uit het recente operationele verleden van het Korps, die bij velen herinneringen zullen oproepen.” 

Sinds 1938 is de Van Ghentkazerne het opleidingsinstituut van het Korps Mariniers. In de twee bakstenen torens kunnen, verdeeld over 98 en 68 één- en twee persoonskamers, in totaal 297 soldaten tijdens hun opleiding tot marinier slapen. De Dienst Toezicht & Handhaving en onderdelen van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond hebben de kazerne ook als thuisbasis.

Na een traject van ongeveer 17 jaar ging de lang gekoesterde wens van goede en voldoende huisvesting voor mariniers in vervulling. Door bezuinigingen bij Defensie was de toekomst van de Van Ghentkazerne eerder onzeker, maar op 5 maart 2014 werd een bestuursovereenkomst met de gemeente Rotterdam gesloten om de kazerne te behouden. Op 8 januari 2016 werd de eerste paal geslagen als startsein voor de bouw van de twee legeringstorens aan weerszijden van het bestaande legeringsgebouw Oostplein.

Gebouw Oostplein zal nu volledig gerenoveerd worden zodat de Van Ghentkazerne over voldoende moderne huisvesting zal beschikken.