Inspectie en onderhoud voor 5.000 kunstobjecten

Schilderijen, foto’s en sculpturen maar ook plafondschilderingen, licht en audiovisuele kunst bij 275 gebouwen in heel Nederland moeten worden geïnspecteerd en eventueel hersteld. In totaal gaat het om zo’n 5.000 beeldende kunstobjecten bij bijvoorbeeld gevangenissen, rechtbanken, musea en rijkskantoren. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft hiervoor een aanbesteding uitgeschreven op TenderNed.

Kunstwerk bij de PI Achterhoek

De opdrachtnemer gaat de kunst inspecteren, er over rapporteren en eventueel herstelwerkzaamheden uitvoeren. Voor deze herstelwerkzaamheden kunnen bedrijven samenwerken als bijvoorbeeld niet alle expertise in huis is. De overeenkomst wordt aangegaan voor de duur van drie jaar met een optie tot verlenging van driemaal een jaar. Met de aanbesteding wil het Rijksvastgoedbedrijf de kwaliteit van de beeldende kunstobjecten waarborgen. De dienstverlening moet op 1 april 2018 starten.

Percentageregeling

De kunstobjecten op verschillende locaties in het land komen voort uit de percentageregeling beeldende kunst. De regeling houdt in dat bij bouw, verbouw of aankoop van vastgoed een percentage van het budget wordt besteed aan kunst. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft als eigenaar de taak om de beeldende kunstobjecten in en rondom zijn gebouwen te onderhouden.