Van der Brugge ambassadeur Cirkelstad

Waarnemend directeur-generaal Yvonne van der Brugge is sinds 20 juli ambassadeur van Cirkelstad, de organisatie die een circulaire en inclusieve bouwsector wil bereiken: zonder afval en zonder uitval van mensen.

Yvonne van der Brugge

Yvonne van der Brugge

Van der Brugge is een van de ambassadeurs. De ambassadeurs helpen om de visie te bepalen en uit te dragen. De andere ambassadeurs zijn oud-minister Jacqueline Cramer, ondernemer Anne Marie Rakhorst, wethouder John Nederstigt van Haarlemmermeer. Andere bestuurders, ondernemers en wetenschappers maken zich als ‘partner’ sterk voor de Cirkelstad.

Tijdens de Landelijke Vastgoeddag 2015 van de Raad voor Vastgoed Rijksoverheid ondertekenden de grote opdrachtgevers van het Rijk de intentie (green deal) om te gaan werken aan zogenaamde ‘cirkelsteden’ met een circulaire en inclusieve economie: zonder afval en zonder uitval van mensen (door armoede, arbeidsbeperking). Toenmalig DG Jaap Uijlenbroek zette zijn handtekening namens het Rijksvastgoedbedrijf.

Ooit begonnen in Rotterdam en de 4 andere grote steden is de green deal intussen omgezet in een coöperatie. Een coöperatie die graag wil uitgroeien tot een netwerk van 30 circulaire steden.  Het Rijksvastgoedbedrijf draagt bij aan de rijksbrede doelstelling van 100% circulaire economie in 2050. In Cirkelstad werkt het RVB mee aan de vermindering van afval in steden, het stimuleren van hergebruik van materialen en het stimuleren van participatie van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Als ambassadeur hoopt Van der Brugge de visie van Cirkelstad verder te brengen: ‘Cirkelstad helpt ons in onze duurzame ambities. Zo circulair en inclusief mogelijk, dat is het DNA van Cirkelstad en daar kun je niet tegen zijn. Daarvoor moet je breed kijken, het is altijd een samenspel tussen verschillende partijen. We hebben iedereen nodig om dit voor elkaar te krijgen; de markt en kennisinstellingen, maar ook andere vastgoedeigenaren, overheden en onze opdrachtgevers.’