Koepelgevangenis overgedragen aan gemeente Haarlem

Half februari was de koop al rond, nu zijn ook de sleutels overgedragen: het Rijksvastgoedbedrijf heeft de koepelgevangenis in Haarlem verkocht aan de gemeente. De gemeente verkoopt het complex door aan de Stichting Panopticon. Die wil er een University College van maken, met plek voor ongeveer zeshonderd studenten.

Beeld: Derk Zijlker
Haarlem, Harmenjansweg, Koepelgevangenis

Omdat het Rijk de gebouwen niet meer nodig had als gevangenis, ging het complex in de verkoop. In zo’n geval heeft een gemeente het eerste recht van koop, als daarmee een maatschappelijke bestemming gerealiseerd kan worden. De gemeente Haarlem heeft de koepelgevangenis gekocht voor 6,4 miljoen euro, met het oog op de vestiging van het University College.

De Koepel werd tussen 1899 en 1901 gebouwd en eind jaren tachtig uitgebreid met bijgebouwen. Het complex was ruim een eeuw in gebruik als gevangenis. In juli 2015 vertrokken de laatste gevangenen uit het gebouw. Daarna was het tijdelijk in gebruik als noodopvang van vluchtelingen. Sinds eind 2016 staat het gebouw leeg.