Nieuwe huisvesting Pieter Baan Centrum in Almere

Het Pieter Baan Centrum (PBC), onderdeel van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) krijgt een nieuw onderkomen in Almere. Het Rijksvastgoedbedrijf realiseert dit in opdracht van Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Veiligheid & Justitie. Het forensisch psychiatrisch onderzoekscentrum wordt gehuisvest op het terrein van de Oostvaarderskliniek. De voorbereidingen starten in januari 2017, de oplevering vindt circa een jaar later plaats.

Artist impression nieuwe entreegebouw Pieter Baan Centrum Almere, terrein Oostvaarderskliniek

Beeld: Studio Prototype

De huisvesting van het huidige Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht is gedateerd. Daarom zal het PBC zijn werkzaamheden verhuizen naar het terrein van de Oostvaarderskliniek in Almere. Tijdens de verbouwing blijft de Oostvaarderskliniek in gebruik. Er worden maatregelen getroffen om een veilige omgeving tijdens de werkzaamheden te borgen.

De entree van het Pieter Baan Centrum komt aan de Carl Barksweg, als onderdeel van de stedenbouwkundige eenheid van de Oostvaarderskliniek en is ontworpen door Studio Prototype. De nieuwbouw met buitenruimte op het achterterrein van de Oostvaarderskliniek, aanpassing van bestaande gebouwen en de uitbreiding van het bestaande parkeerterrein is een ontwerp van de combinatie De Comme, IAA Architecten en Smits van Burgst. Tussen de nieuwe entree van het Pieter Baan Centrum en de nieuwbouw op het achterterrein is een route ontworpen door Hansje van Halem. Heijmans zorgt voor zowel alle bouwkundige, installatietechnische als beveiligingstechnische voorzieningen. Met de opdracht aan Heijmans is een aanneemsom van bijna € 9 miljoen gemoeid.