Renovatie Binnenhof: tijdelijke huisvesting eenvoudiger

Tijdens de renovatie van het Binnenhof (2020-2025) gaat de Tweede Kamer wél, maar de Eerste Kamer niet naar de Bezuidenhoutseweg – het gebouw waar nu nog het ministerie van Buitenlandse Zaken zit. In plaats daarvan gaat de Eerste Kamer naar het oude gebouw van de Hoge Raad (het complex aan het Lange Voorhout/Kazernestraat), samen met een deel van de Raad van State.

Beeld: Corné Bastiaansen
Lange Voorhout 34-36/Kazernestraat 52, Den Haag

Dit is mogelijk geworden doordat het ministerie van Algemene Zaken juist niet naar het complex aan het Lange Voorhout gaat. Dat complex blijkt toch niet geschikt voor AZ. Waarschijnlijk gaat het ministerie van AZ tijdelijk naar het Catshuis. Op het terrein rond het Catshuis wordt dan extra tijdelijke kantoorruimte neergezet.

Samengevat

  • Tweede Kamer – naar Bezuidenhoutseweg 67 (nu ministerie van Buitenlandse Zaken)
  • Eerste Kamer – naar Lange Voorhout/Kazernestraat (voormalig pand Hoge Raad)
  • Raad van State – naar Lange Voorhout/Kazernestraat (voormalig pand Hoge Raad)
  • Ministerie van Algemene Zaken – waarschijnlijk naar het Catshuis

Eenvoudiger

In de oorspronkelijke planning gingen de Tweede en de Eerste Kamer naar het BuZa-pand aan de Bezuidenhoutseweg. Het ministerie van Algemene Zaken zou in het centrum van Den Haag blijven, samen met de Raad van State aan het Lange Voorhout. Nu de minister-president en zijn staf tijdelijk verhuizen naar het Catshuis, is er ruimte gekomen voor eenvoudiger oplossingen.

  • De bestaande vergaderzaal in het voormalige gebouw van de Hoge Raad is goed geschikt te maken voor de Eerste Kamer.
  • Nu de Eerste Kamer niet naar het BuZa-pand gaat, hoeft daar geen aparte eigen ingang voor de Eerste Kamer gemaakt te worden.
  • De beveiliging van het Catshuis en het terrein daaromheen is al op orde voor de minister-president en het ministerie van AZ.
Infographic renovatie Binnenhof in 5,5 jaar

Beeld: Rijksvastgoedbedrijf, november 2016