Bouw Rijkskantoor de Knoop gestart

Dinsdag 21 juni 2016 bracht Eva Klein Schiphorst, directeur Transacties en Projecten van het Rijksvastgoedbedrijf de boorput aan op het bouwterrein van het rijkskantoor De Knoop in Utrecht. Hiermee startte ze symbolisch de bouwwerkzaamheden. Vertegenwoordigers van de gebruikers, het Rijksvastgoedbedrijf, RCreators en gemeente Utrecht waren hiervoor bijeen op het bouwterrein.

Beeld: Ballast Nedam
Eerste bouwhandeling door Eva Klein Schiphorst voor Rijkskantoor de Knoop in Utrecht

Casco

Het verouderde complex ondergaat een herontwikkeling tot rijkskantoor waar verschillende rijksdiensten hun intrek in nemen. De werkzaamheden bestaan uit een combinatie van sloop, renovatie en uitbreiding. Uitgangspunt is zo min mogelijk te slopen en zoveel mogelijk te hergebruiken. Het casco van de voormalige Knoopkazerne wordt getransformeerd tot duurzaam rijkskantoor uitgebreid met een vergadercentrum voor duizend bezoekers. Een atrium verbindt het vergadercentrum en de getransformeerde Knoopkazerne. De buitenruimte wordt ingericht met ‘het Knoopplein’ en een tijdelijk paviljoen.

Utrecht, Rijkskantoor de Knoop, bouwhandeling op 21-06-2016
Beeld: Ballast Nedam
Het casco van de voormalige Knoopkazerne wordt getransformeerd tot duurzaam rijkskantoor

Aanvangscertificaat

Op 19 mei 2016 reikte het Rijksvastgoedbedrijf het Aanvangscertificaat uit aan consortium R Creators, een samenwerkingsverband van Strukton, Facilicom en Ballast Nedam. Het aanvangscertificaat bevestigt dat R Creators voldoet aan een aantal door het Rijksvastgoedbedrijf gestelde voorwaarden om aan het werk te beginnen. Hiermee startte de herontwikkeling van Rijkskantoor de Knoop officieel.