Bouw nieuwe gerechtsgebouw Breda gestart

Donderdag 4 februari 2016 ging op het bouwterrein aan de Stationslaan in Breda de eerste schop in de grond voor de nieuwe huisvesting voor de Rechterlijke Organisatie. Marieke Koek, president van de rechtbank, schepte met een graafmachine een eerste lading grond op die hierna door vertegenwoordigers van de gebruikers (rechtbank, Openbaar Ministerie en Raad voor de Kinderbescherming), het Rijksvastgoedbedrijf, InBalans en de gemeente in kruiwagens werd gedaan. Hiermee was het begin van de bouwput gemaakt en daarmee de symbolische start van de werkzaamheden.

Donderdag 4 februari 2016 ging op het bouwterrein aan de Stationslaan in Breda de eerste schop in de grond voor de nieuwe huisvesting voor de Rechterlijke Organisatie

De Raad voor de Rechtspraak en het Parket-Generaal hebben het Rijksvastgoedbedrijf gevraagd om de nieuwe huisvesting voor de Rechterlijke Organisatie in Breda te bouwen. Plaatsvervangend directeur-generaal Eva Klein Schiphorst van het Rijksvastgoedbedrijf reikte donderdag het aanvangscertificaat uit aan consortium InBalans en noemde het ‘uitzonderlijk’ dat het certificaat nu al kon worden afgegeven, eerder dan in de planning was aangegeven. Het soepele verloop van dit pps-project schuilt volgens haar in de openheid, de betrokkenheid en het vertrouwen van alle partijen.

Blikvanger

Volgens wethouder Alfred Arbouw van de gemeente Breda wordt het nieuwe gerechtsgebouw een blikvanger voor de stad Breda. Het heeft nu al een aanzuigende werking in de verdere ontwikkeling van het stationsgebied. De advocatuur heeft al belangstelling om zich er te vestigen en verschillende investeerders hebben zich gemeld voor de verdere ontwikkelingsplannen van het gebied. Hij prees het voorspoedige verloop van de vergunningverlening door de ‘zorgvuldige voorbereiding’ van het project en de nauwe samenwerking van rijk, gemeente en consortium.

Namens InBalans wendde Frans Snaaijer, directeur VolkerWessels Integraal, zich vooral tot de bouwvakkers: ‘Realiseer je dat jullie meebouwen aan een stukje historie voor de stad Breda’. Hij vroeg hen daarnaast aandacht te hebben voor het veilig werken op de bouwplaats en wenste hen veel succes bij de realisatie.

Naar verwachting opent het nieuwe gerechtsgebouw in 2018 zijn deuren aan de Stationslaan.