Inschrijving Gouden Piramide voor architectuur gestart

De inschrijving voor de Gouden Piramide 2016 is gestart. De Gouden Piramide is de jaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening en gaat dit jaar over architectuur. De Gouden Piramide is een initiatief van de ministeries van IenM, OCW en BZK.

De Gouden Piramide, aankondiging 2016

2016: architectuur

De Gouden Piramide gaat afwisselend over architectuur en gebiedsontwikkeling. In 2016 is het de beurt aan de architectuur: een ruimtelijk project met de schaal van het gebouwde object of het aangelegde terrein. Denk bijvoorbeeld aan een gebouw of gebouwencomplex, een brug, een plein, een erf of een park. Het kan om nieuwbouw gaan, maar ook om herontwikkeling, renovatie of tijdelijk gebruik. Het project moet in 2014 of 2015 zijn opgeleverd.

Inschrijven

Alle opdrachtgevers die inspireren met een vernieuwend en gedurfd project komen voor de prijs in aanmerking: particulieren, instellingen, bedrijven, woningcorporaties, overheden, ontwikkelingscombinaties, enzovoort. Alleen de rijksoverheid zelf is uitgesloten. Opdrachtgevers die willen deelnemen, kunnen zich inschrijven tot 11 maart 2016 om 17.00 uur. Een opdrachtgever voordragen kan ook; uiterlijk op 15 februari om 17.00 uur. Alle informatie vindt u op de website www.goudenpiramide.nl.

Voorzitter rijksbouwmeester Floris Alkemade

De ingezonden projecten worden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van rijksbouwmeester Floris Alkemade. Secretaris is Peter Paul Witsen. Voorzitter en secretaris hebben geen stemrecht. De vijf juryleden worden binnenkort bekendgemaakt. Medio mei worden drie tot vijf nominaties bekend gemaakt. De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 26 november 2016.

De gouden piramide trofee

Trofee

De Gouden Piramide bestaat sinds 2003. De winnaar ontvangt een speciaal ontworpen trofee, een architectuurplaquette en een bedrag van 50.000 euro. De resultaten van dit jaar zullen worden gepresenteerd in een boek en een documentaire, die rond de dag van de prijsuitreiking verschijnen.