Gebouw ministeries van VWS en SZW heropend door Koning

Met het plaatsen van zijn handtekening bij een kunstwerk heropende Z.M. Koning Willem-Alexander op 10 november officieel de Resident, het gezamenlijke gebouw van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Heropening van het gebouw De Resident met v.l.n.r. minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Koning Willem-Alexander en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Na de heropening kreeg de Koning onder begeleiding van de ministers Edith Schippers (VWS) en Lodewijk Asscher (SZW) een rondleiding door het gebouw. Er werd gestart in de centrale hal (Atrium), daarna vervolgde de rondleiding met een bezoek aan een aantal etages van beide ministeries en langs de flexwerkplekken, waarbij de Koning een toelichting kreeg op de architectuur van het interieur.

Renovatie

De Resident huisvestte al eerder het ministerie van VWS. De renovatie maakt het mogelijk dat de ministeries van VWS en van SZW het gebouw nu samen gebruiken. Het huidige binnenplein – het Parnassusplein – is overkapt tot atrium. Naast de bouw van het atrium is het interieur van De Resident aangepast zodat er 2.400 werkplekken ontstaan voor 2.700 ambtenaren.

Flexwerken

In het gebouw van de twee ministeries staat het zogeheten Nieuwe Werken centraal. De ambtenaren hebben geen eigen vast bureau en vaste telefoon meer, maar nog wel een 'eigen' etage met hun naaste collega's. Zij kunnen op die etage of elders in het pand terecht op flexibele werkplekken. Die variëren van open ruimtes waar meerdere gebruikers tegelijkertijd kunnen werken, tot meer besloten flexibele werkplekken, waar in stilte gewerkt of vergaderd kan worden. Door dit 'flexwerken' kunnen meer mensen met minder ruimte toe.