5500 zonnepanelen op dak nieuwe gevangenis Zaanstad

Het nieuwe justitieel complex Zaanstad krijgt 5500 zonnepanelen op het dak. Het eerste zonnepaneel werd donderdag 5 november geplaatst door Han van Ooste, projectdirecteur Pi2/Ballast Nedam en wethouder Emmer, Milieu en Duurzaamheid van de gemeente Zaanstad. De zonnepanelen zijn één van de vele duurzame energievoorzieningen die worden aangebracht in het complex en zal met deze energievoorzieningen over een heel jaar energieneutraal draaien.

Han van Ooste, projectdirecteur Pi2/Ballast Nedam en wethouder Emmer van de gemeente Zaanstad plaatsen de eerste van de 550 zonnepanelen op de PI in Zaanstad

Naast zonnepanelen maakt de nieuwe penitentiaire inrichting (PI) voor het opwekken van energie straks ook gebruik van andere duurzame energiebronnen. De stroom wordt afgenomen van een windmolen in de buurt die direct verbonden is met de verbruiksinstallatie van de PI. Voor het verwarmen en koelen van het gebouw wordt bovendien gebruik gemaakt van een warmte-koude-opslagsysteem (WKO). Dit is een duurzame methode waarbij koude en warmte uit het oppervlaktewater opgeslagen wordt. Daarnaast wordt voor de verlichting van het gebouw zoveel mogelijk gebruik gemaakt van LED verlichting en Longlife lichtbronnen. In de verschillende ruimtes is aanwezigheidsdetectie aangebracht, waardoor het licht alleen brandt als personen zich in de betreffende ruimte bevinden.

Het Rijksvastgoedbedrijf begeleidt de nieuwbouw van PI Zaanstad in opdracht van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Op 19 november 2014 werd het officiële startsein voor de bouw gegeven. Halverwege 2016 wordt hij in gebruik genomen. De penitentiaire inrichting Zaanstad komt op het oostelijke gedeelte van bedrijventerrein Hoogtij te Westzaan, biedt plaats aan ruim 1.000 gedetineerden en is in eerste instantie zowel een huis van bewaring als een gevangenis.