Van Gogh Museum heeft nieuwe ruime en lichte entree

Om het groeiend aantal bezoekers ook in de toekomst optimaal te kunnen ontvangen en bedienen realiseerden het Van Gogh Museum en het Rijksvastgoedbedrijf een nieuw entreegebouw aan de kant van het Museumplein. Ruim 1,5 miljoen bezoekers per jaar eist namelijk veel van een museumgebouw. In het voorjaar van 2014 startte de bouw en vanaf 5 september is de nieuwe entree voor iedereen toegankelijk.

Artist impression nieuwe entree Van Gogh Museum aan Museumplein - 1

Artist impression nieuwe entree Van Gogh Museum aan Museumplein

Gebogen glazen gevel

Het ontwerp van de oorspronkelijke architect Kisho Kurokawa and Associates is verder uitgewerkt door Hans van Heeswijk architecten. Het nieuwe entreegebouw bestaat uit een glazen overkapping met een gebogen glazen gevel. Ook het dak en de draagconstructie bestaan voornamelijk uit glas. Op 9 oktober 2014 werd hiervoor een glasvin van 12 meter lengte geplaatst, de langste glasvin ooit geplaatst in Nederland. De extra sterke, geharde en gelaagde glasvinnen vormen samen met 650 m2 koud gebogen gevelglas en 600 m2 vlak dakglas het transparante entreegebouw. Hierdoor ontstaat een ruim, licht entreegebied waarin bezoekers goed kunnen worden ontvangen. Tijdens de bouw van de nieuwe entree is het museum open gebleven voor het publiek.