Universiteit Utrecht draagt grond over voor nieuwbouw RIVM en CBG

De Universiteit Utrecht heeft op 16 juli 2015 de kavel voor de bouw van de nieuwe huisvesting voor het RIVM en CBG aan het Rijksvastgoedbedrijf in erfpacht uitgegeven. Nu de bouwkavel beschikbaar is, worden de voorbereidingen getroffen om in het najaar van 2015 in het Utrecht Science Park De Uithof de bouw te starten. Hier komt de nieuwe flexibele, duurzame en energiezuinige huisvesting voor twee kennisinstituten; het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). De medewerkers betrekken het nieuwe gebouw in 2018.

©Felix Claus Dick Van Wageningen Architecten (hergebruik van beeld toegestaan met naamsvermelding)
Artist impression RIVM/CBG zicht vanaf de OV halte

RIVM en CBG

Het RIVM is nu gevestigd aan de Antonie van Leeuwenhoeklaan in Bilthoven, op een terrein van circa 35 hectare groot, waar veel gebouwen de komende jaren moeten worden aangepast. Uit onderzoek is gebleken dat nieuwbouw goedkoper is dan renovatie van de bestaande gebouwen. Het nieuwe gebouw wordt in omvang aanzienlijk kleiner dan de totale omvang van de bestaande gebouwen. Begin 2012 werd het voornemen bekend om het CBG en het RIVM onder één dak te brengen in het Utrecht Science Park De Uithof.

Feiten en cijfers

De nieuwbouw wordt bijna 80 meter hoog en telt 18 verdiepingen. Er komen 1.676 werkplekken voor ongeveer 2.200 medewerkers. Het vloeroppervlak is circa 70.000 m2, waarvan bijna 17.000 m2 voor laboratoria. Er komt een stalling voor circa 850 fietsen, 25 motoren en ruimte voor het parkeren van bedrijfsauto’s in het gebouw (de expeditiehof). Voor medewerkers en bezoekers komen er 420 parkeerplaatsen, waarvan 210 bij het gebouw en 210 in de P&R De Uithof.

Duurzaam

Het nieuwe gebouw is duurzaam in vele opzichten. De koeling en verwarming van het gebouw is energieneutraal, waarbij de benodigde energie lokaal op duurzame wijze wordt opgewekt. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag (WKO). Door de keuze van de installatietechnische systemen, opwekking en apparatuur wordt het gebouw energiezuinig. Groenvoorzieningen dragen binnen en buiten bij aan een prettige en gezonde beleving van het gebouw en zijn omgeving. De groene daken en wanden zorgen voor isolatie in zowel de winter (warmte vasthouden) als de zomer (koelte).