Indrukwekkende beelden en verhalen over restauratie Trippenhuis

Alle vogels vliegen weer in het monumentale Trippenhuis aan de Amsterdamse Kloveniersburgwal. Het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar van het 17e-eeuwse dubbele herenhuis dat al 200 jaar de zetel is van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Jarenlang waren de vogels op de plafonds verborgen onder een laag verf, totdat de restauratoren de prachtige schilderingen centimeter voor centimeter blootlegden. Het verhaal en de beelden achter deze omvangrijke restauratie zijn nu te zien in een prachtig geïllustreerd digitaal magazine over het Trippenhuis.

Coverfoto Kei, magazine van het Rijksvastgoedbedrijf. 01: Trippenhuis
Beeld: Rijksvastgoedbedrijf
Kei, magazine van het Rijksvastgoedbedrijf. 01: Trippenhuis

01: Trippenhuis

In dit eerste thematische nummer van het e-magazine Kei wordt zichtbaar dat het Trippenhuis een onuitputtelijke bron van informatie is voor architecten, historici, de bewoners en ook voor het Rijksvastgoedbedrijf. En lange tijd was de betekenis van de beschilderde plafonds een raadsel. Tijdens de werkzaamheden ontdekten de restauratoren welk verhaal hier is afgebeeld.

Restauraties

In maart 2014 werd de veelomvattende restauratie afgerond van de trappenhuizen met overloop. Projectleider Frits Beijes van het Rijksvastgoedbedrijf is naar eigen zeggen ‘nog lang niet klaar’ met het Trippenhuis. Voor de komende jaren staan verschillende werkzaamheden gepland. Zoals een opknapbeurt aan het pand Kloveniersburgwal 29 en een onderzoek naar de toestand van de plafondschilderingen in dat pand en een renovatie van de ontvangstruimten in het naastgelegen 20e-eeuwse pand aan de Kloveniersburgwal 27.

Kei

Kei is het magazine voor de relaties van het Rijksvastgoedbedrijf. Kei staat voor kwaliteit en innovatie en drukt vastgoed uit in de meest letterlijke zin: vast en goed. Kei verschijnt onregelmatig.

  • Abonneer u op Kei als u meer wilt weten over het werk van het Rijksvastgoedbedrijf.