Koning opent Nationaal Militair Museum

Koning Willem-Alexander opende 11 december het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg. Het laatste deel van het NMM logo zakte uit het 17 meter hoge plafond waarmee de koning het logo compleet maakte en het museum officieel voor geopend verklaarde. In het museum zijn de collecties van het Legermuseum en het Militair Luchtvaart Museum op een vernieuwende manier samengevoegd. Het NMM ligt in Park Vliegbasis Soesterberg, van oudsher gebruikt door de militaire luchtvaart. Op het grote buitenterrein komen exposities en is ruimte voor evenementen.

Opening Nationaal Militair Museum door de koning op 11-12-2014
Opening Nationaal Militair Museum door de koning

De bouw van het museum is onderdeel van de herinrichting van het museaal bestel van Defensie. Het museum is in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf gebouwd en ingericht volgens een DBFMO-contract met het consortium Heijmans PPP, dat op 8 mei 2012 werd getekend voor eenlooptijd van 25 jaar. Het consortium is verantwoordelijk voor de bouw, de inrichting van de tentoonstelling én gedeeltelijke exploitatie. Op 25 januari 2013 begon de bouw van het NMM officieel; de eerste bouwhandeling werd verricht door de minister van Defensie Hennis Plasschaert.