Officiële bouwhandeling PI Zaanstad

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie plaatste op 19 november een geprefabriceerde cel in de nieuwe te bouwen penitentiaire inrichting (PI) Zaanstad en gaf daarmee het officiële startsein voor de bouw. De PI Zaanstad wordt medio 2016 in gebruik genomen.

Vergroot afbeelding
Beeld: Fred Meijer (Ballast Nedam)
Staatssecretaris Teeven plaatst prefab cel bij nieuwbouw penitentiaire inrichting Zaanstad

De penitentiaire inrichting Zaanstad komt op het oostelijke gedeelte van bedrijventerrein Hoogtij te Westzaan, biedt plaats aan ruim 1000 gedetineerden en is in eerste instantie zowel een huis van bewaring als een gevangenis. De penitentiaire inrichting is toekomstbestendig, kan multifunctioneel ingezet worden en is geschikt voor celgebruik door meer personen.

Contract

Het Rijksvastgoedbedrijf begeleidt de nieuwbouw van PI Zaanstad in opdracht van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Voor de PI Zaanstad heeft het Rijksvastgoedbedrijf een DBFMO-contract voor 25 jaar gesloten met het consortium Pi2, een samenwerkingsverband tussen Ballast Nedam en Royal Imtech. Het contract gaat niet alleen over het ontwerp en de bouw, maar ook over financiering, onderhoud en facilitaire dienstverlening.

Prefab

De prefab cellen zijn complete units met voorzieningen die casco worden afgeleverd op de bouwplaats. De cellen worden in de fabriek vervaardigd en dat levert voordelen op: constante hoge kwaliteit, een zeer korte bouwtijd en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Per week worden 24 cellen geplaatst.