Rijk en Haarlem zoeken nieuwe bestemming koepelgevangenis

Wat kan er met 'De Koepel' in Haarlem, de monumentale gevangenis die in 2016 leeg komt? Krijgen het gebouw en het terrein een stedelijke, regionale of landelijke functie? Hoe sluit het complex in de toekomst aan bij de wijken ernaast? Wat zijn de stedenbouwkundige eisen? Hoe krijgt het oostelijk deel van Haarlem een verbinding met de binnenstad? Het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente gaan samen op zoek naar antwoorden op die vragen. Daarbij kunnen de inwoners van Haarlem hun inbreng leveren.

Haarlem, Koepelgevangenis
Beeld: Rijksvastgoedbedrijf
Koepelgevangenis, Haarlem

De afspraak om samen op te trekken is vandaag (maandag 6 oktober) ondertekend door wethouder Ewout Cassee en Rafaëlle Quax namens het Rijksvastgoedbedrijf. Haarlemmers kunnen hun ideeën laten weten tijdens een informatiebijeenkomst. Uiteindelijk zal de gemeenteraad van Haarlem in een nieuw bestemmingsplan de mogelijkheden vastleggen.

Te koop

Als duidelijk is wat de mogelijkheden met de gevangenis en het terrein zijn, komt het complex in de verkoop. Projectontwikkelaars, aannemers of beleggers weten dan wat zij ermee kunnen en wat de bedoeling is. Vervolgens moet er een koper zijn die voldoende voor het complex betaalt en het gebouw en terrein wil ontwikkelen. Iedereen kan een bod doen; prijs en plan samen bepalen wie zich de nieuwe eigenaar mag noemen en aan de slag kan.