Locatie Valkenburg (Katwijk) krijgt vijf sterren voor duurzaamheid

De woningbouwplannen op het voormalig vliegkamp Valkenburg bij Katwijk hebben de hoogste score gehaald op het gebied van duurzaamheid. Locatie Valkenburg kreeg vijf sterren met de bijbehorende kwalificatie “outstanding” in de onafhankelijke BREEAM-certificering NL GEBIED. Het is daarmee de eerste woningbouwlocatie die zich certificeert voor het gebiedslabel.

Vergroot afbeelding locatie Valkenburg
Locatie Valkenburg

Het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Katwijk ontwikkelen op het voormalige marinevliegveld de komende jaren een energieneutrale woonwijk met uiteindelijk maximaal 5.000 woningen, met ruimte voor recreatie en natuurbeleving. Het is de bedoeling dat de huizen en andere gebouwen geen gasaansluiting krijgen. Verwarming en koeling gaat met warmte-koudeopslag. De elektriciteit wordt in of vlakbij het gebied opgewekt uit windmolens en zonnepanelen. De wijk zal als gebied in zijn geheel zelfvoorzienend zijn in duurzame energie. Ook in het materiaalgebruik zal de wijk duurzaam zijn.