Duurzaam Rijkskantoor in Eindhoven opgeleverd

In Eindhoven is een bestaand kantoorpand aan de Fellenoord omgebouwd tot een duurzaam Rijkskantoor. Het biedt 1.000 werkplekken en een omgeving voor ontmoeten, overleggen, kennisdelen, geconcentreerd werken en ontspannen. In gebruik name is gepland in de loop van  2022.

Beeld: OTH Architecten – Maarten Zwaneveld
Dakterras van het recent opgeleverde Rijkskantoor aan de Fellenoord 15 in Eindhoven, dat eerder in gebruik was als kantoor van de Rabobank.

Het Rijkskantoor heeft geen aansluiting op het aardgasnet en krijgt energie door warmte- en koudeopslag (WKO) en zonnepanelen (PV-panelen). Daarnaast zorgen slimme sensoren voor een lager energieverbruik en een efficiënter gebruik van het gebouw.

Projectmanager Liesbeth Broeders van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB): ‘Het is bijzonder dat we in deze ingewikkelde tijd de planning en oplevering op 10 maart 2022 hebben gehaald. Dit resultaat zou nooit zijn behaald zonder de inzet van iedereen, de open communicatie met elkaar en de goede samenwerkwerking.’ Ze vervolgt trots: ‘Het is een plek geworden waar je je thuiswerkplek voor wilt verlaten. Een plek die ontmoeting bevordert.’

Duurzaam

Vloerbedekking, lijmen, verven en vernissen in het gebouw zijn zo gekozen dat er zo min mogelijk schadelijke stoffen in zitten die makkelijk verdampen. Het interieur is vrijwel volledig circulair door behoud en hergebruik van materialen. De ontwerpfase heeft een BREEAM Excellent certificaat, een duurzaamheidskeurmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen. Het certificaat zal, nu het project is afgerond, ook voor de opleverfase worden aangevraagd.

Vitale omgeving

Er is een gezonde en vitale (werk-)omgeving gerealiseerd. Zo is het gebruik van fietsen en het openbaar vervoer zo makkelijk en aantrekkelijk mogelijk gemaakt om zo het gebruik van auto’s te beperken. Daarnaast heeft het dak een groene daktuin met terras gekregen, waar planten en insecten de ruimte krijgen en dat bijdraagt aan de natuur in de stad en een aantrekkelijke en gezonde werkomgeving.

Rijksontmoetingsplein

De ambitie van het Rijk is om het vastgoed zo openbaar en efficiënt mogelijk in te zetten waarbij het in principe niet uitmaakt wie gebruik maakt van het pand. Het zonovergoten atrium vormt het hart van het gebouw. Hier is het Rijksontmoetingsplein: een ruimte waar mensen kunnen aanwaaien om te werken. De vierkante meters worden daarmee slim ingezet en zo veel mogelijk gebruikt, wat bijdraagt aan het duurzame karakter van het gebouw.

Zie ook

Volg projectmanager Liesbeth Broeders een dag bij de renovatie van het Rijkskantoor aan de  Fellenoord in Eindhoven.